Connecticutban van egy Paul Manafort utca, de már nem sokáig

A Paul Manafort utca a connecticuti New Britainben.Fotó: Google Street View

A connecticuti New Britain önkormányzata szerdán utcaátnevezésről szavazhat. A városka egyik utcáját Paul Manafort köznek nevezik, ez pedig egy ideje elég kínos. Mert bár az utcát nem Donald Trump pénzügyi bűncselekményekért jogerősen elítélt, az oroszokkal való összejátszás miatt is vizsgált volt kampányfőnökéről, hanem a város polgármesteri posztját három cikluson át betöltő édesapjáról nevezték el, ezt kevesen tudják.

Az idősebb Manafort 2013-ban hunyt el.

Az utcanév ellen tavaly novemberben egy connecticuti lakos, Dan Russell indított online petíciót. Ő azt javasolta, hogy az utcát George Springerre nevezzék át. Springer profi baseballos, jelenleg a Houston Astros csapatában játszik, és New Britain szülöttje. "Ha már emberről nevezzük el, akkor nevezzük el olyasvalakiről, akire New Britain büszke lehet" - írta petíciójában, amit mostanra már 1700-an írtak alá.

A város önkormányzata augusztusban annyit már megtett, hogy az utcanevet kiegészítették az "idősebb" jelzővel. "Korábban már megmondtam, hogy nem fogom támogatni az utca átnevezését, de ez az apró javítás még jó szolgálatot tehet" - mondta akkor a város polgármestere, Erin Stewart. A városi önkormányzat többségi, demokrata frakciójának vezetője, Carlo Carlozzi akkor azt mondta, hogy a polgármester nem egyeztetett a testülettel az utca átnevezéséről. Szerinte az idősebb jelző hozzáadása nem elégséges. Stewart döntése után a demokrata frakció egyeztetéseket kezdett az utca nevének végleges megváltoztatásáról. Carlozzi és hat képviselőtársa most azt javasolja, hogy az utcát a helyi Közép-Connecticuti Állami Egyetem egy neves hallgatójáról, Ebenezer D. C. Bassetről nevezzék el. Ő volt az iskola első afro-amerikai végzőse, és ő volt az első afro-amerikai, akit nagykövetnek neveztek ki - még Ulysses Grant elnöksége idején.

A névváltoztatásról szerdai ülésén dönthet az önkormányzat. Carlozzi szerint ehhez nyolc képviselő szavazatára van csupán szükség, ha az megvan, akkor Stewart polgármesternek tíz napja marad a határozat megvétózására. Carlozzi szerint a polgármester jelezte, hogy meg fogja vétózni a határozatot. "Ha ragaszkodni akar Paul Manafort nevéhez, a lelke rajta, Isten áldja. Én csak jót akarok a közösségünknek" - mondta Carlozzi. (Via CBS News)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.