Connecticutban van egy Paul Manafort utca, de már nem sokáig

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Paul Manafort utca a connecticuti New Britainben.Fotó: Google Street View

A connecticuti New Britain önkormányzata szerdán utcaátnevezésről szavazhat. A városka egyik utcáját Paul Manafort köznek nevezik, ez pedig egy ideje elég kínos. Mert bár az utcát nem Donald Trump pénzügyi bűncselekményekért jogerősen elítélt, az oroszokkal való összejátszás miatt is vizsgált volt kampányfőnökéről, hanem a város polgármesteri posztját három cikluson át betöltő édesapjáról nevezték el, ezt kevesen tudják.

Az idősebb Manafort 2013-ban hunyt el.

Az utcanév ellen tavaly novemberben egy connecticuti lakos, Dan Russell indított online petíciót. Ő azt javasolta, hogy az utcát George Springerre nevezzék át. Springer profi baseballos, jelenleg a Houston Astros csapatában játszik, és New Britain szülöttje. "Ha már emberről nevezzük el, akkor nevezzük el olyasvalakiről, akire New Britain büszke lehet" - írta petíciójában, amit mostanra már 1700-an írtak alá.

A város önkormányzata augusztusban annyit már megtett, hogy az utcanevet kiegészítették az "idősebb" jelzővel. "Korábban már megmondtam, hogy nem fogom támogatni az utca átnevezését, de ez az apró javítás még jó szolgálatot tehet" - mondta akkor a város polgármestere, Erin Stewart. A városi önkormányzat többségi, demokrata frakciójának vezetője, Carlo Carlozzi akkor azt mondta, hogy a polgármester nem egyeztetett a testülettel az utca átnevezéséről. Szerinte az idősebb jelző hozzáadása nem elégséges. Stewart döntése után a demokrata frakció egyeztetéseket kezdett az utca nevének végleges megváltoztatásáról. Carlozzi és hat képviselőtársa most azt javasolja, hogy az utcát a helyi Közép-Connecticuti Állami Egyetem egy neves hallgatójáról, Ebenezer D. C. Bassetről nevezzék el. Ő volt az iskola első afro-amerikai végzőse, és ő volt az első afro-amerikai, akit nagykövetnek neveztek ki - még Ulysses Grant elnöksége idején.

A névváltoztatásról szerdai ülésén dönthet az önkormányzat. Carlozzi szerint ehhez nyolc képviselő szavazatára van csupán szükség, ha az megvan, akkor Stewart polgármesternek tíz napja marad a határozat megvétózására. Carlozzi szerint a polgármester jelezte, hogy meg fogja vétózni a határozatot. "Ha ragaszkodni akar Paul Manafort nevéhez, a lelke rajta, Isten áldja. Én csak jót akarok a közösségünknek" - mondta Carlozzi. (Via CBS News)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.