Connecticutban van egy Paul Manafort utca, de már nem sokáig

külföld
2018 szeptember 26., 07:41
comments 24
A Paul Manafort utca a connecticuti New Britainben.
photo_camera A Paul Manafort utca a connecticuti New Britainben. Fotó: Google Street View

A connecticuti New Britain önkormányzata szerdán utcaátnevezésről szavazhat. A városka egyik utcáját Paul Manafort köznek nevezik, ez pedig egy ideje elég kínos. Mert bár az utcát nem Donald Trump pénzügyi bűncselekményekért jogerősen elítélt, az oroszokkal való összejátszás miatt is vizsgált volt kampányfőnökéről, hanem a város polgármesteri posztját három cikluson át betöltő édesapjáról nevezték el, ezt kevesen tudják.

Az idősebb Manafort 2013-ban hunyt el.

Az utcanév ellen tavaly novemberben egy connecticuti lakos, Dan Russell indított online petíciót. Ő azt javasolta, hogy az utcát George Springerre nevezzék át. Springer profi baseballos, jelenleg a Houston Astros csapatában játszik, és New Britain szülöttje. "Ha már emberről nevezzük el, akkor nevezzük el olyasvalakiről, akire New Britain büszke lehet" - írta petíciójában, amit mostanra már 1700-an írtak alá.

A város önkormányzata augusztusban annyit már megtett, hogy az utcanevet kiegészítették az "idősebb" jelzővel. "Korábban már megmondtam, hogy nem fogom támogatni az utca átnevezését, de ez az apró javítás még jó szolgálatot tehet" - mondta akkor a város polgármestere, Erin Stewart. A városi önkormányzat többségi, demokrata frakciójának vezetője, Carlo Carlozzi akkor azt mondta, hogy a polgármester nem egyeztetett a testülettel az utca átnevezéséről. Szerinte az idősebb jelző hozzáadása nem elégséges. Stewart döntése után a demokrata frakció egyeztetéseket kezdett az utca nevének végleges megváltoztatásáról. Carlozzi és hat képviselőtársa most azt javasolja, hogy az utcát a helyi Közép-Connecticuti Állami Egyetem egy neves hallgatójáról, Ebenezer D. C. Bassetről nevezzék el. Ő volt az iskola első afro-amerikai végzőse, és ő volt az első afro-amerikai, akit nagykövetnek neveztek ki - még Ulysses Grant elnöksége idején.

A névváltoztatásról szerdai ülésén dönthet az önkormányzat. Carlozzi szerint ehhez nyolc képviselő szavazatára van csupán szükség, ha az megvan, akkor Stewart polgármesternek tíz napja marad a határozat megvétózására. Carlozzi szerint a polgármester jelezte, hogy meg fogja vétózni a határozatot. "Ha ragaszkodni akar Paul Manafort nevéhez, a lelke rajta, Isten áldja. Én csak jót akarok a közösségünknek" - mondta Carlozzi. (Via CBS News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.