Hollandiában büntetést kap, aki biciklizés közben előveszi a telefonját

Több 444 videó?
Szeretném

Hamarosan pénzbüntetéssel sújtják a kerékpározás közben mobiltelefont használókat Hollandiában. Egyre több ugyanis az ebből következő baleset.

A törvénytervezet szerint a mobiltelefon és bármely más elektromos eszköz kézben tartása tilos lesz kerékpározás közben, a headsetek használatát engedélyezik - közölte a közlekedési miniszter. Az új kerékpározási törvény júliusban lép életbe. 

Kezeket a kormány fölé!Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

Az autóvezetés közben kézben tartott mobiltelefonért 230 euró pénzbüntetést szabhat ki az illetékes hatóság, és valószínűleg a kerékpárosok esetében is ekkora lesz a bírság, de 

a kormány még konzultációt folytat erről a lakossággal, 

és megvárja annak eredményét. 

Üdvözölte az új törvényt a tilalomért kampányoló Michael Kulkens aktivista, akinek 13 éves fia 2015-ben egy kerékpárbalesetben vesztette életét, mert a mobilját nézte. „Le kellett állítanom az autómat, mert könnyek borították el a szememet, amikor a rádióban meghallottam, hogy elrendelik a tilalmat” - mondta a De Telegraaf napilapnak. 

A 17 milliós Hollandiában 23 millió kerékpár van forgalomban. Tavaly a holland utakon 613-an* vesztették életüket, egynegyedük azért, mert elvonta valami a figyelmét. (MTI)

*Az MTI-től átvett szövegben eredetileg az állt, hogy 613 biciklis halt meg az utakon, de valójában ez az összes közúti haláleset száma, amelyből 209 a biciklis.