Indul a rókák veszettség elleni vakcinázása

2018 szeptember 27., csütörtök 12:40
97
Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Több milliárd forintba kerül a vadon élő rókák veszettség elleni vakcinázása, ez 75 százalékban az Európai Unió (EU) társfinanszírozásával valósul meg - mondta a rókák hétvégén induló, őszi immunizálási kampányáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Vajda Lajos elmondta, hogy a rókák veszettség elleni vakcinázása 1992-ben kezdődött el a Nyugat-Dunántúlon, 2007-re pedig az egész országot lefedte. A kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően viszont ma már csak a keleti és déli országrészben vakcináznak kilenc megyében.

Magyarországgal együtt az EU 13 országában vakcináznak, ezen kívül Ukrajnában is. Vakcinázáskor ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el. A vakcinát egy pépesített hús közepébe helyezik. A felvétel után a védettség a rókákban 2 hét alatt alakul ki. A tapasztalatok szerint a rókák 75 százaléka veszi fel a vakcinát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt