Nem bűncselekmény többé a házasságtörés Indiában

2018 szeptember 27., csütörtök 9:07
152

Az indiai legfelsőbb bíróság döntése szerint nem számít többé bűncselekménynek a házasságtörés. Erről egyhangúlag döntöttek.

A brit gyarmati időkből származó jogszabály szerint eddig akár ötéves börtönnel is sújthatták eddig azt a férfit, aki szexuális kapcsolatot létesített egy házas nővel anélkül, hogy abba az érintett férj beleegyezett volna. A törvény azt nem tette lehetővé, hogy nők panaszt tegyenek, és ők maguk jogilag nem is voltak felelősségre vonhatók;:a házasságtörést kizárólag a férfiak ügyének tekintették.

Meghaladott elképzelés bűnügyi szempontból tekinteni a házasságtörésre - mondta ki a legfelsőbb bíróság határozatában, és hozzátették: a törvény értelmében a nők a férjük tulajdonának számítottak, és ez sértette méltóságukat és egyéni választási jogukat.

A legfelsőbb bíróság egy 1954-es határozatában még fenntartotta a házasságtörést kriminalizáló jogszabályt arra hivatkozva, hogy mindenki által elfogadott tény: az ilyen esetekben a férfi a csábító, nem pedig a nő. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt