Szijjártó átadta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést az azeri külügyminiszternek

POLITIKA
2018 szeptember 27., 19:52

Szijjártó Péter külgazdaság és külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés adta át az azerbajdzsáni kollégájának, Elmar Mammadyarovnak.

Szijjártó Péter (balra) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter találkozója a Közel-Kelet etnikai és vallási konfliktusainak áldozataira fókuszáló nemzetközi konferencián Brüsszelben 2018. május 14-én.
photo_camera Szijjártó Péter (balra) és Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter találkozója a Közel-Kelet etnikai és vallási konfliktusainak áldozataira fókuszáló nemzetközi konferencián Brüsszelben 2018. május 14-én. Fotó: KKM/MTI/MTVA

Az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetést Szijjártó Péter New Yorkban adta át, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán.

Mammadyarov egyebek között a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztésében és kiterjesztésében játszott szerepéért részesült a kitüntetésben.

Szijjártó Péter méltatta az azerbajdzsáni kollégájának a tevékenységét a kétoldalú kapcsolatok szorosabbá tételében, és hangoztatta, hogy Azerbajdzsán fontos szereplő az EU keleti partnerségi programjában és Magyarország keleti nyitási politikájában.

Mindezt egyrészt gazdasági tényezők indokolják, köztük a gyorsan fejlődő azeri gazdaság befektetéseket vonzó képessége, de kiemelkedő az európai energiabiztonságban játszott szerepe is azzal, hogy hozzájárul az EU gázellátásának diverzifikálásához, pótlólagos gázforrásokat biztosít.

Mammadyarov a kitüntetésért köszönetet mondva méltatta a két kormány közti szoros együttműködést a legmagasabb szinten is. Ő is hangsúlyozta a keleti partnerség politikájának fontosságát mindkét fél számára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.