A szokásos kiszámíthatatlansággal és tempóval rajtolt el idén is az angol másodosztály

futball
2018 szeptember 28., 15:42
photo_camera Grafika: Szücsi

Túl a szezon egyötödén ideje szétnéznünk a világ második legjobb bajnokságában, a Purgatóriumban, amely pontvadászat színvonalát mi sem bizonyíthatná jobban, hogy az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate, valamint segítője az Aston Villa és a Derby County találkozóira látogatnak ki Jack Grealish és Mason Mount játékát figyelve egy olyan napon, amikor két angol csapat is pályára lép a Bajnokok Ligájában.

link Forrás

Új seprű edző jól seper

Kezdésként meg kell említeni, hogy szeptember végéhez érve még mindig nem történt edzőváltás, ami azért is meglepő, mert ebben az évtizedben legkésőbb október harmadikára már minden idényben találhattunk olyan szakembert, akinek a kezébe nyomták a munkakönyvét. A fogadóirodák szerint a Readinget irányító Paul Clement alatt inog leginkább a kispad, akivel jelenleg ugyanott tartanak, mint ahol tavasszal befejezték: a huszadik helyen.

Graham Potter tavaly még az Östersundsszal járt az Emirates-ben.
photo_camera Graham Potter tavaly még az Östersundsszal járt az Emirates-ben. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Az egyik legkevesebb esély pedig Graham Potter elküldésére mutatkozik, aki a "lassú víz partot mos"-elvet vallja. Az ő ajánlólevele az volt a Swansea-ba kerülés előtt, hogy Svédországban a negyedosztályú Östersunds csapatát vitte fel az élvonalba, majd vezette ki Európába. A nyáron eladták alóla szinte az egész kezdőcsapatot, miközben érkezők alig voltak és így negyvenmilliós pluszban zártak a piacon, ami PL-ből kieső klub esetében rendkívül szokatlan.

Ezek tudatában a klubnál sem támasztanak felé irreális elvárásokat, valamint a tizennegyedik helyük még nem is akkora blama, főleg ha egy másik PL-ből kipottyanó egylettel, a Stoke City-vel vetjük össze a szereplésüket. A fazekasok képesek voltak megtartani a hosszú évek óta náluk teljesítő magot - Jack Butland, Ryan Shawcross, Erik Pieters, Joe Allen, Mame Diouf, Peter Crouch -, melléjük pedig olyan arcokat igazoltak, akik ezen a szinten nagy erősítésnek számítanak. Érkezett Benik Afobe, Tom Ince, James McClean valamint Ashley Williams is. Náluk tehát egyértelmű cél volt az azonnali visszajutás,

ehhez képest ott tartanak, hogy pontszámban jelenleg közelebb állnak az utolsó Prestonhoz, mint a még mindig semmire sem elég tizenkettedik pozícióban tanyázó Blackburn Rovershez.

A harmadik Premier League-ből alászálló alakulatnál, a West Bromnál úgy tűnik jó döntés volt bizalmat szavazni a tavaszi hajrára kinevezett Darren Moore-nak, mivel szépen hozza az eredményeket. Ráadásul ők szerezték a legtöbb találatot is, szóval most még a drukkerek sem panaszkodhatnak, mint anno Tony Pulis ténykedése alatt...

Marcelo Bielsa jött, látott, és beárazta a ligát - az első pár fordulóban.
photo_camera Marcelo Bielsa jött, látott, és beárazta a ligát - az első pár fordulóban. Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP

A zalaegerszegi futballcsapatok sportigazgatóinak kedvenc célpontja, Marcelo Bielsa kezdésként majdnem szétkóklerkedte a ligát, de apró zavar keletkezett az erőben néhány hete, mivel az utóbbi négy bajnokiból egyedül egyet tudtak hozni, méghozzá az előbb említett csontutolsó Preston ellenében. Sok helyen bebizonyosodott már, hogy az argentin mester által játszatott játék eléggé eszi a labdarúgókat, így valóban nagy bátorság volt az egyik legvékonyabb kerettel nekimenni a Champo-darálójának, még úgy is, ha Bielsa nem feltétlenül arról híres, hogy egy egész szezonon keresztül megbír ülni ugyanott.

A tabellát azonban még mindig vezetik, de immár csak jobb gólkülönbséggel a második Middlesbrough előtt, akikről még az is tudná, hogy Tony Pulis a menedzserük, aki csak az eredményeiket futná át gyorsan. A walesi mester megint remekül összerakta a hátsó alakzatot - eddig mindössze 3 kapott gól, valamint hazai pályán még bevehetetlen Darren Randolph kapuja -, aminek köszönhetően 11 lőtt góllal is ott tudnak lenni az automatikus feljutást érő helyen. Minimalizmus a köbön.

Megtalálhatjuk még az élmenők között azt a Sheffield Unitedet, akik már újoncként sem gyengélkedtek az előző szezonban, valamint a Frank Lampard által irányított Derby Countyt is, amely hiába végez hosszú évek óta a legjobb 10-ben, a feljutás sehogy sem akar összejönni nekik.

Szorosan mögöttük jön a lehetőségeihez képest évről-évre felülteljesítő, sokak titkos favoritjának számító Brentford, akiket jelenleg az Neal Maupay repít, akinél jobb gól/perc mutatóval rendelkező játékost nem találunk a legfelsőbb négy angol ligában. A jelenleg 8 gólnál és 3 asszisztnál járó 22 esztendős francia támadó átlagosan 72 percenként megzörgeti az ellenfelek hálóját. A Brentford több okból is követendő hipsztercsapatnak számít, például egyedül náluk nincs előre kijelölt csapatkapitány a keretben:

minden mérkőzés előtt a játékosok szavazzák meg, hogy az adott találkozón melyikük viselje a karszalagot.

Az idei 11 tétmérkőzésükön (9 bajnoki és 2 Ligakupa-találkozó) eddig még mindig más volt a cséká, még úgy is, hogy messze ők használják a legkevesebb játékost: eddig mindössze 17-en léptek pályára a bajnokságban a klub színeiben, míg a többiek már mind legalább 20 labdarúgónál járnak.

A Brentford az Arsenal ellen sem vallott szégyent a Ligakupában.
photo_camera A Brentford az Arsenal ellen sem vallott szégyent a Ligakupában. Fotó: GLYN KIRK/AFP

Mi újság a táblázat közepén és alján?

A "menjünk nagyot újoncként, de azért közben arra is figyeljünk, hogy véletlenül nehogy feljussunk"-sorozat következő epizódjának főszereplője a Wigan lehet: ötödik helyükkel mindenkinek meglepetést okoznak egyelőre, de messze még a vége. A tavalyi szezonban még a Millwall tudott a League One-ból érkezve hasonlóan az élbolyba keveredni, ők akkor a 8. helyen végeztek, 72 ponttal. Apropó Millwall: a tavaly bemutatott meglepetésszerű menetelésük után visszakerültek a reálisabb helyükre, a kiesés ellen folytatott harcba. A mottójuk az állandóság, mivel Neil Harris-en kívül nem találunk olyan Champo-menedzsert, aki már több mint 3 éve ugyanott teljesít szolgálatot. A csapat egykori csatárából vezetőedzővé váló Harris elég közkedvelt figura a Den környékén, így valószínűleg "csupán" a bennmaradást kellene hoznia ahhoz, hogy ne bocsájtsák el. Ehhez pedig nem kell mást tennie, mint kezdeni valamit az együttes hajrában mutatott formájával: az utolsó negyedórában már hatszor is kapituláltak, ami mellé nulla szerzett gól társul. Ez magasan az egész mezőny legpocsékabb hajrábeli teljesítményének számít.

Ebben - mármint a kiesés elkerülésében - olyan ellenfelekkel kell majd versenyt futniuk, mint a csődeljárás határán táncoló Bolton, akiknél a bennmaradásnál nagyobb célban még a legfanatikusabb drukkerek sem mernek reménykedni: már az előző szezonban is az utolsó fordulóban menekültek meg, amikor a Nottingham ellen 2-1-es hátrányból tudták megnyerni a zárófordulós csatájukat két hajrábeli góllal... Aztán bajban van még a Championship dinója, az Ipswich Town is, miután az egész mezőnyben egyedül ők állnak megnyert mérkőzés nélkül, ami azt jelzi, hogy

érzékenyen érintette őket a klubot évek óta irányító youtube-sztár Mick McCarthy tavaszi lemondása.

link Forrás

Ez egyébként már csak azért is meglepő, mert a 2002 óta megszakítás nélkül a purgatóriumban tengődő - erre utaltam az előbb a "dinó" jelzővel - traktorosokat 16 esztendő alatt igazán egyszer sem érintette meg a kiesés szele, mivel a tizenötödik/tizenhatodik helynél sosem végeztek hátrébb a 24 csapatos ligában...

Aztán ott van még az egész liga kedvenc vendége, a Rotherham United. A New York stadionban székelő egylet legutóbbi 30 idegenben vívott Championship mérkőzésének mérlege: 0 győzelem, 3 döntetlen, 27 vereség. Igaz, ők a büdzséjük és a keret minősége alapján még a League One-ban is maximum középcsapat lehetnének, szóval már eleve lefelé lógnak ki a másodosztály mezőnyéből. A Preston három egymást követő felsőházi célbaérést követően idén eléggé beragadt a rajtnál, ráadásul a következő három játéknapon a West Brom - Aston Villa - Wigan tró ellen kellene pontokat gyűjtenie Alex Neil legénységének. A Hull City is nehéz hetek elé néz a Middlesbrough - Leeds - Sheffield United hármasfogat ellen. Apró érdekesség, hogy

a 13. fordulóban Hull City-Preston találkozót rendeznek, ami jó eséllyel már október hónap ellenére kiesési rangadónak számít majd.

Az Aston Villa elég jól szerepelne, ha nem kellene sheffieldi csapatok ellen meccselni, de az így beszedett két vereségükkel csupán a középmezőnyre jók. Ennek köszönhetően olyan fontos dolgokkal töltik idejüket, mint például a közösségi mediában való remegés annak okán, hogy nem sikeredtek élethűre a klub játékosainak arcai a FIFA 19-ben.

link Forrás

A QPR a transzferembargó miatt (is) elég ramatyul kezdett, ezért augusztus végén gyorsan beszákoltak néhány rutinosabb játékost kölcsönben. Talán ennek is köszönhetően picit erőre kaptak a gyenge kezdés után - a WBA otthonában például egy 7-1-es pofonba néztek bele -, amely miatt már sokan Steve McClaren fejét követelték. Az FFP által hasonlóan jó szorosra kötött cipőben topogott a Birmingham City és a Sheffield Wednesday is az átigazolási piacon, utóbbi csapat például Michael Hector és Josh Onomah kölcsönvételén kívül csak az utánpótlásból felhozott játékosokkal tudta bővíteni a keretét. Főleg a Szerda szereplése ennek fényében kisebb meglepetés, mivel náluk több győzelmet 9 játéknap után csak az első hat helyezett valamelyike tud felmutatni.

A válogatott szünetből a Norwich jött ki a legjobban, mivel csak ők tudtak 9 egységet gyűjteni a pihenőt követő három fordulóban, ám a pályán mutatott teljesítmény és a vezetőség elvárásai még mindig nincsenek köszönőviszonyban egymással, főleg úgy, hogy a játékosok Premier League-szintű fizetéseket tehetnek zsebre.

Dióhéjban nagyjából ennyi, azonban még mindig messze a szezon vége, ráadásul az angol másodosztály tipikusan az a bajnokság, ahol szinte lehetetlen jóslatokba bocsátkozni...

Az előttünk álló hétvége programja

Szeptember 28., péntek

  • Sheffield Wednesday - Leeds United, 20:45, Sky Sports
  • Bristol City - Aston Villa, 21:00

Szeptember 29., szombat

  • Birmingham City - Ipswich Town, 16:00
  • Blackburn Rovers - Nottingham Forest, 16:00
  • Bolton Wanderers - Derby County, 16:00
  • Brentford - Reading, 16:00
  • Hull City - Middlesbrough, 16:00
  • Millwall - Sheffield United, 16:00
  • Norwich City - Wigan, 16:00
  • Preston North End - West Bromwich Albion, 16:00
  • Swansea City - Queens Park Rangers, 16:00
  • Rotherham United - Stoke City, 18:30, Sky Sports

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.