Feszült volt Merkel és Erdogan találkozója

Tbg
külföld
2018 szeptember 28., 14:56

Abban értettek egyet, hogy semmiben sem értettek egyet - nagyjából ezzel írható le Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török államfő berlini találkozója, amelynek végén közös sajtótájékoztatót tartottak.

A találkozó egyetlen kézzelfogható eredménye volt, hogy Merkel bejelentette, októberben újra találkoznak Erdogannal. Ezúttal a francia elnök, Emmanuel Macron is ott lesz, a téma Szíria lesz.

Bár mindketten igyekeztek méltatni a közös témákban tett erőfeszítéseket, meglehetősen feszült volt a két, a jogállamiságról és a demokráciáról meglehetősen eltérően gondolkodó állami vezető sajtótájékoztatója.

Merkel azt hangoztatta, a véleménykülönbségeket azért sem akarja elhallgatni, mert hisz a párbeszéd erejében.

A két állam kapcsolata meglehetősen megromlott az elmúlt két évben, miután az ankarai puccskísérlet utáni megtorlásokban Törökország kemény módszerekkel üldözni kezdte politikai mozgalmak híveit (gülenisták, kurdok) és újságírókat is, akik között sokan Németországban találtak menedéket. Törökország ugyanakkor hiába próbálja 69 személy kiadatását elérni, Németország ezt minduntalan megtagadja.

Erdogan ezúttal úgy fogalmazott, fordított esetben Törökország megtenné ezt a szívességet Németországnak, Merkel viszont azt mondta, nincs meggyőződve a törökországi jogállamiság helyzetéről.

photo_camera Adil Yigit éppen kivezetik. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A találkozót két incidens is megzavarta: egy török újságíró Szabadságot az újságíróknak Törökországban! feliratú pólóban felállt Erdogan előtt, őt a biztonságiak kivezették. Adil Yigit az Avrupa Postasi németországi török lap újságírója.

link Forrás

Nem tehetett volna fel kérdéseket, ezért aztán el sem ment a sajtótájékoztatóra Can Dundar, akit a török rezsim hazaárulással és kémkedéssel vádol, miután írt egy titkos szír-török fegyverüzletről. Az újságíró elmenekült Németországba, ahol menedéket kapott. A Deutsche Welle szerint Erdogan tiltotta a kérdezés lehetőségét, ezért Dundar el sem ment. Az újságírót Erdogan ügynöknek nevezte, aki államtitkokat adott ki.

Merkelt kérdezték is a német újságírók, melyik fél nem engedte Dundart megszólalni. Merkel azt mondta, Dundar saját akaratából nem ment el az eseményre. Egy másik török újságíró esetében pedig az derült ki, a német diplomácia lepasszolta a kérdezés jogáról való döntést a török nagykövetségnek.

Erdogan csütörtökön érkezett Németországba, felavatta Európa legnagyobb mecsetjét Kölnben, vasárnap indul haza. (Deutsche Welle/Dpa-fotó:Michael Kappeler)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.