Szkripal-ügy: Egy harmadik orosz kémet is azonosítottak a britek

Tbg
külföld
2018 szeptember 28., 16:44
comments 25

Egy harmadik orosz titkosszolgálati figurát is azonosított a brit hatóság, akinek köze volt Szergej Szkripal megmérgezéséhez, tudta meg a Telegraph. 

A harmadik ügynök feladata a felderítés volt, járt Salisburyben, ahol a kettős ügynök Szkripalt és lányát egy orosz katonai idegméreggel megmérgezték. Túlélték a támadást, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodnak.

Közben a Focus német hírmagazin pénteken közölt értesülései alapján egyre több részlet derül ki Szkripal munkájáról. Az eredetileg az oroszoknak dolgozó férfi az orosz katonai hírszerzés aktív ügynökeit leplezte le szerint 2017-ig, ez idő alatt négy NATO-tagország hírszerzésének is dolgozott. A Focus a NATO kémelhárításánál (ACCI) dolgozó forrásra hivatkozik.

Lehultak a leplek

A Focus szerint Szkripal 2016 nyarán az észt hírszerzésnek állítólag olyan pontos információkat nyújtott, hogy sikerült leleplezni Moszkva szolgálatában álló három kémet is. Köztük volt az észt hadsereg egyik orosz származású tisztje és apja is.

A hírmagazin úgy tudja, a CNI spanyol titkosszolgálatot is kényes információkkal látta el a Costa Del Sol térségében működő orosz maffia és moszkvai politikusok, illetve tisztségviselők kapcsolatairól. Ez egybecseng a The New York Times című amerikai napilap korábban közölt értesüléseivel.

Az újság szerint a NATO elemzői nem zárták ki, hogy mérgezéses merénylet hátterében Szkripalnak a nyugati hírszerzésekkel folytatott együttműködése állhat, ami orosz kémek leleplezésére irányult.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot is kapott.

Egy cseh hírmagazin májusban közölte, hogy a letelepedést követően továbbra is kapcsolatban állt a nyugati hírszerző szolgálatokkal, sőt az MI6 közvetítésével 2012-ben Prágába utazott. A Respekt című lap akkor ezt írta: "Annak ellenére, hogy csak rövid ideig tartózkodott (Csehországban), útja nyereség volt a helyi titkosszolgálatoknak".

Szergej Szkripalt március 4-én mérgezték meg az angliai Salisburyben, a merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. Azóta mindketten elhagyhatták a kórházat, de ismeretlen helyen tartózkodnak.

A brit hatóságok szeptember 5-én Alekszander Petrovot és Ruszlan Bosirovot vádolta meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés fedett ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú, szovjet fejlesztésű katonai idegmérget használtak. Moszkva elutasítja a vádakat. (MTI/Reuters)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.