Egyiptomban „hamis hír terjesztése” miatt két év börtönt kapott egy nő, aki egy videóban a kormányt kritizálta

külföld
2018 szeptember 29., 13:10
comments 43

Egy egyiptomi bíróság egy aktivistát 2 év börtönre ítélt egy videó miatt, amit a közösségi médiában osztott meg. Amal Fathyt azért vették őrizetbe májusban, mert a 12 perces videóban a rossz közszolgáltatás, a dugók, az életkörülmények általános romlása, illetve egy szexuális zaklató taxis miatt panaszkodott, és a kormányt szidta.

A nőt, aki a 2011-es tüntetésekben is szerepet vállaló, mára betiltott Április 6. ifjúsági mozgalom aktivistája, emellett 10 ezer egyiptomi fontra (562 dollárra) büntették. olyan hamis hír terjesztéséért ítélték el, ami veszélyeztette a nemzetbiztonságot, és megsértette a közerkölcsöt – döntött a bíróság, ami tiltott szervezethez való csatlakozással is vádolja a nőt.

„Ez igazságtalanság, indokolatlan és érthetetlen. Minden bizonyítékot bemutattunk arról, hogy nem hamis híreket terjesztett” – mondta a vádlott férje, az Egyiptomi Emberi Jogok és Szabadságjogok Bizottságának vezetője. „Amikor egy nőt, akit szexuálisan zaklatnak, két évre elítélnek és megbírságolnak, az azt jelenti, hogy azt üzenjük az összes egyiptomi nőnek: „Fogjátok be a szátokat… ha nem akarok börtönbe kerülni.”

photo_camera Illusztráció: Mohamed el Raai/Anadolu Agency

Amal Fathy fellebbezni fog az ítélet ellen. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.