Orbán Viktor nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi üdvözlőkártyáját

külföld
2018 szeptember 30., 10:09
comments 347

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt. Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták volna. Ezt két kivétellel meg is tették.

link Forrás

A két kivétel viszont sok szempontból meglepő, még ha más szempontokból meg talán mégsem az.

link Forrás

Az egyik állami vezető, aki bojkottálta a kedves gesztust Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt. Ő ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

Wałęsa EP-képviselő fia, Jarosław felvételének kinagyított részletén látszik, hogy Orbán és Morawiecki valóban nem írták alá az üdvözlőkártyát.
photo_camera Wałęsa EP-képviselő fia, Jarosław felvételének kinagyított részletén látszik, hogy Orbán és Morawiecki valóban nem írták alá az üdvözlőkártyát. Fotó: Jarosław Wałęsa / Twitter

A másik, aki bojkottálta az aláírást Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben szélsőjobboldalivá vált, politikáját az idegen- és EU-ellenességre felépítő Fideszt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.