Orbán Viktor nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi üdvözlőkártyáját

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt. Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták volna. Ezt két kivétellel meg is tették.

A két kivétel viszont sok szempontból meglepő, még ha más szempontokból meg talán mégsem az.

Az egyik állami vezető, aki bojkottálta a kedves gesztust Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök volt. Ő ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

Wałęsa EP-képviselő fia, Jarosław felvételének kinagyított részletén látszik, hogy Orbán és Morawiecki valóban nem írták alá az üdvözlőkártyát.Fotó: Jarosław Wałęsa / Twitter

A másik, aki bojkottálta az aláírást Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben szélsőjobboldalivá vált, politikáját az idegen- és EU-ellenességre felépítő Fideszt.