A Facebook akár 1,6 milliárd dolláros bírságot is kaphat Brüsszeltől az adatlopási botrány miatt

A Wall Street Journal tájékoztatása szerint az EU akár 1,63 milliárd dollárra is bírságolhatja az amerikai vállalatot, ha úgy találják, hogy a cég nem tett eleget az EU nemrég elfogadott, szigorúbb adatvédelmi szabályzatának, és ez is szerepet játszott abban, hogy legkevesebb 50 millió felhasználó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe

Az ír adatvédelmi bizottság, amely első körben illetékes a Facebookot Európában érintő adatkezelési ügyekben, már szombaton jelezte, hogy további információkat vár a cégtől az adatlopás mértékéről, körülményeiről, illetve hogy az EU-s állampolgárok érintettek-e. 

Vasárnap a Facebook jelezte, hogy válaszolni fognak az ír hatóság kérdéseire. A Facebook számára nagyon komoly pofont jelentett a mostani adatlopási ügy, hiszen a Cambridge Analytica-botrány után jelentősen roncsolta a vállalat hitelességét, és vizsgálatok sorát indította el. 

Mindenesetre a Facebook esete lehet az első komoly tesztje a GDPR-nak, azaz új adatbiztonsági szabályozásnak. Vélhetően a vizsgálat során azt fogják kutatni az EU szakértői, hogy a Facebook megtett-e minden tőle telhetőt azért, hogy egy ekkora léptékű adatlopást megakadályozzon. A szabályozás emellett jelentős bírságokat is lehetővé tesz, aminek a célja az, hogy a nagyvállalatok a jövőben 72 órán belül jelentsék a felügyelőszervek felé, ha adatszivárgás történt náluk. Az ír szabályzótestület szerint a Facebook amúgy múlt csütörtök este jelezte a problémát, ami a 72 órás időkereten belül volt, ugyanakkor kevés részletet árultak el. 

Ha a felügyelők úgy találják, hogy egy cég nem tett meg mindent az adatok védelméért, akkor 20 millió dollárra vagy az előző éves bevételének 4 százalékára büntethetik meg. Ez a Facebook esetében azt jelenti, hogy maximum 1,63 milliárd dolláros bírsággal nézhetnek szembe. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.