A lakásában, saját kezűleg öntötte a hamis aranytömböket a magyar foci egykori fontos figurája

bűnögy
2018 október 01., 07:25
comments 106

2015. nagy éve volt a bűnözéssel hagyományosan összefonódott magyar focinak: idény közben két Nb1-es csapat tulajdonosát is bilincsben vitték el a rendőrök. A Quaestoros Tarsoly Csaba (Győri ETO) mellett a másik a Lombard Pápa tulajdonosa, Bíró Péter volt. Bíró 1996. óta volt fontos figurája a magyar focinak, a Tatabánya, a Haladás és a Pápa csapatainak tulajdonosaként.

photo_camera Bíró Péter, ekkor még a Pápa tulajdonosaként

Bíró ellen egészen régi világbeli okokból tett feljelentést pár bank és magánmilliárdos: a zálogházláncot üzemeltető üzletember hatalmas kölcsönöket vett fel pár banktól és magánszemélytől - az ügyet elsőként megíró Napi szerint volt olyan milliárdos, aki egymaga 2 milliárd forintot adott neki kölcsön - hogy az érintettek egyszer csak rádöbbenjenek, hogy a hitel fejében zálogba kapott aranytömböket trombitarézből öntötték.

“Ekkora aranyhamisítás - összesen több száz kilogrammról lehet szó - páratlan a hazai bűnügyi krónikákban, hiszen nagyüzemi módon történhetett és tapasztalt üzletembereket is érint. Sok a kérdés: hogyan készültek ezek az aranytömbök, hogyan kerülhetett rájuk fémjel, hol tárolták azokat, ha netán igazi aranytömböket cseréltek hamisra?”

- írta három évvel ezelőtt a Napi.

A lap most kapott választ a kérdéseire, az ügy tárgyalásán ugyanis kiderült a legérdekesebb technikai részlet. Eszerint az arany- mármint réztömböket Bíró a saját otthonában öntötte.

De talán még ennél is érdekesebb volt az, hogy miközben a lebukás idején összesítve 30 milliárd forintra becsülték a becsődölt zálogházak céges, illetve a tulajdonos Bíró Péter magántartozásait, most az derült ki, hogy a károsultak a valóságban csak 5-6 milliárd forintos kárigénnyel jelentkeztek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek mi a pontos oka. 

Azt viszont igen, hogy az ügyész visszautasította Bíró ügyvédjének kompromisszumos javaslatát, miszerint a védence - kihasználva az új büntetőeljárási törvény által nyújtott lehetőséget - hajlandó lenne elismerni a  bűnösségét, hogy ezután megegyezhessen a károsultakkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.