Fegyveres merényletekre készültek a szélsőjobboldaliak, akiket letartóztattak Németországban

külföld
2018 október 01., 17:39
comments 149
photo_camera Fotó: Christoph Schmidt/dpa Picture-Alliance/AFP

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek Németországban hat feltételezett szélsőjobboldali terroristát.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi ügyészség közölte: több mint száz rendőr, köztük egy terrorelhárító egység bevetésével fogták el a hat gyanúsítottat Szászországban és Bajorországban.

A 20 és 30 év közötti férfiak a közlemény szerint a szászországi Chemnitzben és térségében működő huligán, skinhead és neonáci körökhöz tartoznak, és idén szeptember 11-én megalakították Forradalom Chemnitz (Revolution Chemnitz) elnevezésű szélsőjobboldali terrorista szervezetüket, amelynek célja a demokratikus jogállam felszámolása.

Azt tervezték, hogy céljuk elérése érdekében támadásokat és fegyveres merényleteket hajtanak végre „külföldiek és politikailag másként gondolkodók” ellen. A csoport egy további tagját már szeptemberben őrizetbe vették különösen súlyos garázdaság miatt.
A csoport öt tagja szeptember 14-én más elkövetőkkel együtt különböző eszközökkel külföldiekre támadt Chemnitzben. Az akció a felkészülést szolgálta egy október 3-ra - a német nemzeti ünnepre - tervezett műveletre.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett. 

Frauke Köhler, a szövetségi legfelső ügyészség szóvivője at mondta: a feltételezett terrorista csoport ügye nincs közvetlen összefüggésben az augusztusi késeléssel. Elmondta, hogy a gyanúsítottak a szászországi szélsőjobboldali körök vezető alakjai közé tartoznak. A hatóságok megfigyelték kommunikációjukat, amelynek alapján külföldiek mellett újságírók, politikusok és magas beosztású állami és önkormányzati tisztségviselők ellen is terveztek támadásokat, és megpróbáltak lőfegyvereket szerezni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint a gyanúsítottak elfogása a jobboldali radikálisok és szélsőjobboldaliakkal szemben alkalmazott zéró tolerancia megnyilvánulása. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.