Törvényben köteleznek minden kaliforniai tőzsdei céget, hogy nőket is alkalmazzanak az igazgatóságban

külföld
2018 október 01., 09:02
comments 489

A vasárnap hatályba lépett törvény értelmében minden Kalifornia államban székelő, tőzsdére vitt cég igazgatótanácsában kell lennie legalább egy nőnek 2019-től, különben a vállalatok büntetésre számíthatnak. 

A törvény értelmében 2021 végére az öt igazgatóval bíró cégekben legalább két igazgatónőnek kell lennie, míg a hat vagy több igazgatóval vezetett cégekben legalább három nőnek kell pozícióit kapnia. 

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója
photo_camera Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója Fotó: MARK WILSON/AFP

AZ Egyesült Államokban ez az első ilyen jogszabály, hasonlóra eddig csak Nyugat-Európából volt példa. A jogszabály-változásról múlt hónapban döntött a kaliforniai képviselőtestület, majd Jerry Brown kormányzó is aláírta, így emelkedett jogerőre. 

A PwC egy friss elemzése szerint az 500 legnagyobb amerikai vállalat többségénél van legalább egy nő az igazgatótanácsban, de csak a vállalatok negyedénél van legalább kettő. 

Egy kaliforniai képviselő, Hannah-Beth Jackson is arról beszélt múlt hónapban, hogy az államban tevékenykedő cégek negyedénél még mindig nincs nő az igazgatótanácsban, hiába mutatta már ki számos kutatás, hogy a női tagokkal is vezetett cégek jóval hatékonyabbak és több pénzt is keresnek. És a nők nemcsak a lakosság 50 százalékát teszik ki, de a vásárlásokkal kapcsolatos döntések 70 százalékát is ők hozzák az országban, ezért meglátásaik és tapasztalataik döntőek lehetnek a vállalati kultúra formálása, illetve egy cég cselekedete és profitabilitás szempontjából. 

A női kvóták kérdését régi vita övezi az Egyesült Államokban is: a lépés támogatói szerint a törvényváltozás komoly lökést jelenthet a nemek közötti fizetési különbségek csökkentése között, míg a kritikusok szerint egy ilyen kvóta a kevésbé képzett nőket hozhatja helyzetbe férfikollégiákkal szemben. Ugyanakkor azt is látni, hogy ha nincs kvóta, a vállalatoknál nagyon lassan halad előre a nők beemelése a vezetői pozíciókba. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.