"Az intézkedések botrányosak, a magyar történelem sötét korszakait idézik"

politika
2018 október 02., 19:08
comments 250

"Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak," lemondja előadását Magyar Tudomány Ünnepén Kertész János fizikus. A Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettesének küldött levelét megosztotta Facebook-oldalán a Széchenyi-díjas akadémikus. Ebben megdöbbenésének ad hangot, szerinte az, hogy politikai okok miatt két előadást is letiltott az MTA

botrányos, a magyar történelem sötét korszakait idézi.

link Forrás

Kertész hozzátette: a hálózatelméletről tartott előadásában meg kívánta említeni a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítését is, aminek szintén vannak politikai vonatkozásai.

"De ne aggódjon, előadásomat ezennel lemondom,"

zárta levelét. 

Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese a napokban közölte: két tervezett előadás megtartását sem engedélyezi a Magyar Tudomány Ünnepén. Az egyik betiltott előadás címe a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe A közösségi média jogi oldala – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani az előadást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.