A Nemzetközi Bíróság arra szólította fel Amerikát, hogy oldja fel az Iránt sújtó szankciók egy részét

külföld
2018 október 03., 11:43

Nem érinthetik a humanitárius segélyezést és a polgári repülésbiztonságot az Iránnal szembeni amerikai szankciók. Így döntött a hágai Nemzetközi Bíróság.

A törvényszék ezért felszólította az Egyesült Államokat, hogy függessze fel az élelmiszerek, mezőgazdasági termékek, gyógyszerek és orvosi eszközök, valamint a polgári légiközlekedés biztonságát szavatolni hivatott felszerelések iráni exportját érintő büntetőintézkedéseket.

Az Egyesült Államok - miután Donald Trump egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött atomalkut - augusztusban vezetett be újra szankciókat, melyek célja az iráni kereskedelem és pénzforgalom korlátozása. Ezek hatására az iráni riál árfolyama már esett is. Novemberben jöhet a szankciók második köre Irán olajipara ellen. Közben az atomalku többi aláírója, így az EU is azon dolgozik, hogy a dollárban folyó kereskedelmet egy cseremechanizmussal váltsa fel, hogy az európai cégek az amerikai szankciók fenyegetése nélkül folytathassák a kereskedelmet Iránnal. (Reuters/MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.