Borsodban is találtak egy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. 

Járványügyi nyomozás folyik, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. 

Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található. 

A vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, de a viszonylag nagy távolság és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján azokhoz az új megjelenés nem kapcsolható.  

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, de gazdasági kára jelentős, 

ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal. vagyis moslékkal tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot. 

Mondjuk, ha Nagy István útmutatásait követjük, akkor ezekre az óvintézkedésekre semmi szükség, hiszen az agrárminiszter szerint a migránsok eldobált szendvicsei okozzák a fertőzést.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.