Keselyű körözött édes hazánk fölött, két jó magyar sassal összekülönbözött

Múlt hét pénteken egy hazánkban ritkán látható faj, egy fakó keselyű tűnt fel a Montág-puszta felett, és két parlagi sas „kísérte” 

- írja a Magyar Madártani Egyesület Csondrág megyei csoportja. A Facebookon közzétették Engi László csodás képeit is a találkozásról.

Fotó: MME/Engi László
Fotó: MME/Engi László
Fotó: MME/Engi László

Mint írják: a fakó keselyű (Gyps fulvus) egykor többé-kevésbé közönséges fajnak számított a Kárpát-medencében. A múlt század közepéig, ha nem is tudatosan, de az ember segítette e faj fennmaradását: háziállatait nagy számban legeltette külterjes módon, az elhullott egyedek pedig fenntartották a keselyűállományt. 

Sajnos a fakó keselyűk eltűnése is emberi okokra vezethető vissza: egyrészt a dúvadmérgek megjelenése, másrészt a kíméletlen vadászat, de a tojásgyűjtés is hozzájárult az állománycsökkenéshez. A legelő állatállomány drasztikus csökkenése aztán végleg megpecsételte e faj hazai sorsát - írják a csongrádi madarászok.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.