Keselyű körözött édes hazánk fölött, két jó magyar sassal összekülönbözött

2018 október 3., szerda 13:30
118

Múlt hét pénteken egy hazánkban ritkán látható faj, egy fakó keselyű tűnt fel a Montág-puszta felett, és két parlagi sas „kísérte” 

- írja a Magyar Madártani Egyesület Csondrág megyei csoportja. A Facebookon közzétették Engi László csodás képeit is a találkozásról.

Fotó: MME/Engi László
Fotó: MME/Engi László
Fotó: MME/Engi László

Mint írják: a fakó keselyű (Gyps fulvus) egykor többé-kevésbé közönséges fajnak számított a Kárpát-medencében. A múlt század közepéig, ha nem is tudatosan, de az ember segítette e faj fennmaradását: háziállatait nagy számban legeltette külterjes módon, az elhullott egyedek pedig fenntartották a keselyűállományt. 

Sajnos a fakó keselyűk eltűnése is emberi okokra vezethető vissza: egyrészt a dúvadmérgek megjelenése, másrészt a kíméletlen vadászat, de a tojásgyűjtés is hozzájárult az állománycsökkenéshez. A legelő állatállomány drasztikus csökkenése aztán végleg megpecsételte e faj hazai sorsát - írják a csongrádi madarászok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt