Mielőtt átkelsz az utcán, le kell tenned a telefont

közlekedés
2018 október 03., 18:17
comments 174

Az utcán átkelő gyalogosoknak nem csak bámulni és nyomkodni lesz tilos a telefonjukat, hanem beszélni is rajtuk - ezt a döntést hozta a vilniusi kormány szerdán.

A kormányhatározat szerint a zebrán átkelő gyalogosoknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely elvonhatja figyelmüket a környezetükről és a közlekedési helyzetről, így a telefonálástól is. A gyalogosoknak be kell fejezniük a mobilozást, mielőtt lelépnek az utcára - mondta a közlekedési miniszter. 

Járókelők Vilnius belvárosában
photo_camera Járókelők Vilnius belvárosában Fotó: JACQUES Pierre/hemis.fr

Akit tiltott mobilozáson érnek, azt akár 40 euró bírsággal sújthatják. A litván rendőrfőnök közölte, hogy az új szabályok betartatása céljából kamerákat szerelnek fel a gyalogátkelőhelyeknél.

Tavaly 68 embert gázoltak el a 2,8 millió lakosú Litvániában, a gyalogosok halálozási aránya az EU-ban csak Romániában és Lettországban rosszabb. (AFP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.