Október 15. után megsemmisíthetik a hajléktalanok ingóságait

Jelentős feladatokat szabadít saját szerveire az állam a hajléktalanság betiltásával, írja a Napi.hu. A Magyar Közlöny 2018. október 2-i számában jelent meg a 178/2018 (X.2.) kormányrendelet "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése szabálysértéssel kapcsolatban közreműködő egyes szervek kijelöléséről és feladatairól", amelyből kiderült, hogy október 15-től, amikortól betiltják a hajléktalanságot, a szabálysértésen ért hajléktalanok ingóságait tárolnia kell majd a helyi önkormányzatnak vagy rendőrségnek.

Erről az illetékes szervnek határozatot kell majd hoznia, a határozatban pedig tételesen fel kell sorolni az ideiglenesen elhelyezett ingóságok megnevezését, mennyiségét és becsléssel megállapított értékét is.

A "tárolhatatlan" ingóságaikat a szabály szerint meg kell semmisíteni. Erről szintén jegyzőkönyvet kell készíteni, és ezek értékét is meg kell becsülni, mert amennyiben a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezne ingóságaiért, vissza kell neki fizetni azok értékét - amiből levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségét.

A kormánypárti politikusok a hajléktalanságot betiltó új szabályozás elfogadásakor állították, hogy van annyi férőhely a szállásokon, hogy egyetlen hajléktalannak se kelljen az utcán élnie. A Népszava szerint valójában a téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt is alig több mint 11 ezer férőhely van a hajléktalanszállókon, a hajléktalanok száma viszont ennek két-háromszorosára tehető.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.