Bezárattak négy vidéki gyógyszertárat, mert összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki recept nélkül

2018 október 4., csütörtök 15:01
121

A hazai gyógyszertárak szabályos működését is vizsgáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amik súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroidos gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én. Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyszerre tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, és jelezte, segít mielőbb megoldást találni arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni. Ahhoz, hogy újra nyithasson gyógyszertár ezeken a településeken, a helyi önkormányzatnak vagy egy, a közelben lévő patikának kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulnia. Előbbi esetben a hatóság közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki, utóbbi esetben pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt. Csenger és Debrecen az intézkedés miatt nem marad gyógyszertár nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan vizsgálva a hazai gyógyszerek működését az elmúlt 3 évben 7 gyógyszertár engedélyét vonta vissza. Az érintett gyógyszertárak az OGYÉI határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az illetékes bíróságon. (OGYÉI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt