Bezárattak négy vidéki gyógyszertárat, mert összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki recept nélkül

Egészségügy
2018 október 04., 15:01
comments 117

A hazai gyógyszertárak szabályos működését is vizsgáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amik súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroidos gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én.
photo_camera Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én. Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyszerre tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, és jelezte, segít mielőbb megoldást találni arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni. Ahhoz, hogy újra nyithasson gyógyszertár ezeken a településeken, a helyi önkormányzatnak vagy egy, a közelben lévő patikának kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulnia. Előbbi esetben a hatóság közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki, utóbbi esetben pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt. Csenger és Debrecen az intézkedés miatt nem marad gyógyszertár nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan vizsgálva a hazai gyógyszerek működését az elmúlt 3 évben 7 gyógyszertár engedélyét vonta vissza. Az érintett gyógyszertárak az OGYÉI határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az illetékes bíróságon. (OGYÉI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.