Bezárattak négy vidéki gyógyszertárat, mert összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki recept nélkül

A hazai gyógyszertárak szabályos működését is vizsgáló Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amik súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroidos gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én.Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyszerre tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, és jelezte, segít mielőbb megoldást találni arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni. Ahhoz, hogy újra nyithasson gyógyszertár ezeken a településeken, a helyi önkormányzatnak vagy egy, a közelben lévő patikának kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulnia. Előbbi esetben a hatóság közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki, utóbbi esetben pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt. Csenger és Debrecen az intézkedés miatt nem marad gyógyszertár nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan vizsgálva a hazai gyógyszerek működését az elmúlt 3 évben 7 gyógyszertár engedélyét vonta vissza. Az érintett gyógyszertárak az OGYÉI határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az illetékes bíróságon. (OGYÉI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.