Juncker: A „szűklátókörű nacionalizmussal” szemben addig kell küzdeni, amíg erre még van idő

A „szűklátókörű nacionalizmussal” szembeni küzdelemre szólította fel az Európai Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Bécsben az Az Osztrák Köztársaság 100 éve című konferencián mondott beszédében.

A 2019 májusában megrendezendő európai parlamenti választásokra utalva azt mondta: a „szűklátókörű nacionalizmussal” szemben addig kell küzdeni, amíg erre még van idő, különben a szélsőjobboldali és populista erők megerősödhetnek.

„A jobbról leselkedő veszély könnyűszerrel teret nyerhet, ha az esztelen populizmus és a szűklátókörű nacionalizmus kövezi ki útját” – utalt az Európai Bizottság elnöke a nácizmus 1930-as évekbeli előretörésére. Juncker szerint szembe kell szegülni ezekkel a folyamatokkal, amíg nem késő.

Fotó: Herbert Neubauer/AFP

A bizottsági elnök azt mondta, nem áll szándékában senkit sem megsérteni, és ezzel kapcsolatban különösen az euroszkeptikusokat biztosította a megértéséről. „Számos olyan ember van, aki alapjába véve nem ellenzi Európát, de jogos kérdései vannak”, és az emberekkel vitákat, párbeszédet és eszmecserét kell folytatni, ahelyett, hogy semmibe vennénk aggályaikat – mondta. „Nem szabad elfelednünk, hogy a demokrácia legnemesebb formájában küzdelmet, lázadást és elkötelezettséget igényel” – mondta.

„Az európai egység csak akkor vezethet sikerre, ha a folyamat nem megy szembe a nemzetállamokkal. (…) Az Európai Unióból sosem lesz Európai Egyesült Államok az Amerikai Egyesült Államok mintájára” – mondta Juncker a rendezvényen, amin beszédet mond Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz kancellár is. (MTI)