Juncker: A „szűklátókörű nacionalizmussal” szemben addig kell küzdeni, amíg erre még van idő

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A „szűklátókörű nacionalizmussal” szembeni küzdelemre szólította fel az Európai Uniót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Bécsben az Az Osztrák Köztársaság 100 éve című konferencián mondott beszédében.

A 2019 májusában megrendezendő európai parlamenti választásokra utalva azt mondta: a „szűklátókörű nacionalizmussal” szemben addig kell küzdeni, amíg erre még van idő, különben a szélsőjobboldali és populista erők megerősödhetnek.

„A jobbról leselkedő veszély könnyűszerrel teret nyerhet, ha az esztelen populizmus és a szűklátókörű nacionalizmus kövezi ki útját” – utalt az Európai Bizottság elnöke a nácizmus 1930-as évekbeli előretörésére. Juncker szerint szembe kell szegülni ezekkel a folyamatokkal, amíg nem késő.

Fotó: Herbert Neubauer/AFP

A bizottsági elnök azt mondta, nem áll szándékában senkit sem megsérteni, és ezzel kapcsolatban különösen az euroszkeptikusokat biztosította a megértéséről. „Számos olyan ember van, aki alapjába véve nem ellenzi Európát, de jogos kérdései vannak”, és az emberekkel vitákat, párbeszédet és eszmecserét kell folytatni, ahelyett, hogy semmibe vennénk aggályaikat – mondta. „Nem szabad elfelednünk, hogy a demokrácia legnemesebb formájában küzdelmet, lázadást és elkötelezettséget igényel” – mondta.

„Az európai egység csak akkor vezethet sikerre, ha a folyamat nem megy szembe a nemzetállamokkal. (…) Az Európai Unióból sosem lesz Európai Egyesült Államok az Amerikai Egyesült Államok mintájára” – mondta Juncker a rendezvényen, amin beszédet mond Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Sebastian Kurz kancellár is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.