Merkel szerint Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni

külföld
2018 október 04., 15:02
comments 122

Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni, bár a telepesek ezt megnehezítik – mondta Angela Merkel német kancellár a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott négyszemközti megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon.

A Ynet beszámolója szerint Merkel hangsúlyozta az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát, és egyetértett azzal, hogy meg kell akadályozni Irán nukleáris törekvéseit, bár ennek mikéntjéről másképp vélekedett, mint vendéglátója.

„Támogatom a két népnek – a zsidóknak és a palesztinoknak – két államot ígérő kétállami megoldást. Azt hallottam Benjámin Netanjahutól, hogy biztatni kell a palesztinokat a visszatérésre a tárgyalóasztalokhoz, ezt is fogom tenni” – ígérte Merkel Jeruzsálemben.

„A telepesek megnehezítik a kétállami megoldás megvalósítását” – mondta a német kancellár a két ország vezetése közötti egyik vitás kérdésre utalva. Merkel előzőleg – a Haifai Egyetem díszdoktori oklevelének átvételekor – álhírnek nevezte azt az Izraelben elterjedt véleményt, miszerint lemondta volna a látogatását, ha elkezdik az áttelepítésre ítélt Jeruzsálem melletti beduin falu lerombolását. „Ez egyáltalán nem igaz. Ez izraeli döntés, aminek semmi köze a találkozónkhoz” – mondta.

Angela Merkel és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben 2018. október 4-én.
photo_camera Angela Merkel és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben 2018. október 4-én. Fotó: Menahem Kahana/AFP

Az izraeli hatóságok egyelőre elhalasztották a falu engedély nélkül felhúzott épületeinek lerombolását, pedig több éves jogi csatározás után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a falu áttelepítését, és már átadták a lakóknak az erről szóló határozatokat.

Az együttes kormányülésre és a legmagasabb szintű tárgyalásokra Jeruzsálembe érkezett német kancellár megígérte, hogy tanácskozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a gázai helyzetről is. Izrael azzal vádolja az Abbász vezette Palesztin Hatóságot, hogy szándékosan azért csökkenti a Gázának juttatott pénzeket, hogy gerjessze az elkeseredett gázaiak Izraelt fenyegető zavargásait.

„A könnyítések révén szerzett pénzek nem az iráni civileket, hanem az iráni háborús gépezetet gazdagították, ami a Közel-Kelet elfoglalására készül” – mondta Netanjahu a sajtótájékoztatón az iráni atomalkut ostorozva, ami szerinte dollármilliárdokat juttatott a terrorizmus legnagyobb támogatójának.

Netanjahu megköszönte Merkelnek, hogy kiáll Izrael biztonsági érdekei mellett és szembeszáll az antiszemitizmussal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.