Merkel szerint Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni

Izrael mellett egy palesztin államot is létre kellene hozni, bár a telepesek ezt megnehezítik – mondta Angela Merkel német kancellár a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott négyszemközti megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon.

A Ynet beszámolója szerint Merkel hangsúlyozta az antiszemitizmus elleni fellépés fontosságát, és egyetértett azzal, hogy meg kell akadályozni Irán nukleáris törekvéseit, bár ennek mikéntjéről másképp vélekedett, mint vendéglátója.

„Támogatom a két népnek – a zsidóknak és a palesztinoknak – két államot ígérő kétállami megoldást. Azt hallottam Benjámin Netanjahutól, hogy biztatni kell a palesztinokat a visszatérésre a tárgyalóasztalokhoz, ezt is fogom tenni” – ígérte Merkel Jeruzsálemben.

„A telepesek megnehezítik a kétállami megoldás megvalósítását” – mondta a német kancellár a két ország vezetése közötti egyik vitás kérdésre utalva. Merkel előzőleg – a Haifai Egyetem díszdoktori oklevelének átvételekor – álhírnek nevezte azt az Izraelben elterjedt véleményt, miszerint lemondta volna a látogatását, ha elkezdik az áttelepítésre ítélt Jeruzsálem melletti beduin falu lerombolását. „Ez egyáltalán nem igaz. Ez izraeli döntés, aminek semmi köze a találkozónkhoz” – mondta.

Angela Merkel és Benjamin Netanjahu Jeruzsálemben 2018. október 4-én.Fotó: Menahem Kahana/AFP

Az izraeli hatóságok egyelőre elhalasztották a falu engedély nélkül felhúzott épületeinek lerombolását, pedig több éves jogi csatározás után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a falu áttelepítését, és már átadták a lakóknak az erről szóló határozatokat.

Az együttes kormányülésre és a legmagasabb szintű tárgyalásokra Jeruzsálembe érkezett német kancellár megígérte, hogy tanácskozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a gázai helyzetről is. Izrael azzal vádolja az Abbász vezette Palesztin Hatóságot, hogy szándékosan azért csökkenti a Gázának juttatott pénzeket, hogy gerjessze az elkeseredett gázaiak Izraelt fenyegető zavargásait.

„A könnyítések révén szerzett pénzek nem az iráni civileket, hanem az iráni háborús gépezetet gazdagították, ami a Közel-Kelet elfoglalására készül” – mondta Netanjahu a sajtótájékoztatón az iráni atomalkut ostorozva, ami szerinte dollármilliárdokat juttatott a terrorizmus legnagyobb támogatójának.

Netanjahu megköszönte Merkelnek, hogy kiáll Izrael biztonsági érdekei mellett és szembeszáll az antiszemitizmussal. (MTI)