Mike Pence szerint Kína próbál beavatkozni az USA belpolitikájába, mert egy másik amerikai elnököt akar

külföld
2018 október 04., 17:12
comments 76

Mike Pence amerikai alelnök azzal vádolta meg Kínát, hogy az időközi választások közeledtével beavatkozik az USA belpolitikájába, és aláássa Donald Trump elnök tekintélyét.

Kína „proaktívabb és kényszerítőbb módon” lép fel annak érdekében, hogy beavatkozzon az Egyesült Államok belpolitikájába, „Kína egy másik amerikai elnököt akar” – mondta az amerikai alelnök a Hudson Intézetben.

Pence szerint Peking ezt célzó erőfeszítései felülmúlják a hasonló orosz törekvéseket is. Azt mondta, egy hírszerzési tisztségviselő azt mondta neki:

„Az, amit az oroszok csinálnak, eltörpül ahhoz képest, amit Kína csinál az országban.”

Az amerikai alelnök idézte az amerikai hírszerzési közösség értékelését, ami szerint: „Kína az egyes tagállamok kormányait, a helyi hatóságokat, illetve tisztségviselőket veszi célba, hogy kihasználjon bármiféle megosztottságot. Éket ver közéjük, például vámokkal, hogy elősegítse Peking politikai befolyását.”

Peking politikai, gazdasági és katonai eszközöket és propagandát használ, hogy előmozdítsa befolyását és érdekeit az Egyesült Államokban – mondta Pence.

photo_camera Fotó: Jung Yeon-Je/AFP

Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának keretében a Biztonsági Tanácsban (BT) múlt héten mondott beszédében azzal vádolta a pekingi vezetést, hogy be akar avatkozni a novemberi, ún. félidős választásokba, mert a kereskedelemmel kapcsolatos álláspontja miatt nem akarja, hogy az amerikai elnök pártja, a Republikánus Párt győzzön.

„Kína próbál beavatkozni a közelgő 2018 novemberi választásba. Az én kormányommal szemben” – mondta Trump a BT ülésén elnökölve. „Nem akarják, hogy én, illetve mi győzzünk, mert én vagyok az első elnök, aki szembe mer szállni Kínával kereskedelmi kérdésekben, és mi nyerünk a kereskedelemben, nyerünk minden szinten. Nem akarjuk, hogy beavatkozzanak a közelgő választásunkba” – mondta. Az amerikai elnök az állítása alátámasztására egy, a kínai kormánnyal kapcsolatban álló entitások által fizetett reklámbejegyzésre hivatkozott a Des Moines Register amerikai napilapból.

Kína alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat. Vang Ji kínai külügyminiszter azt mondta: Kína nem avatkozik be, és nem is fog beavatkozni a novemberi félidős szavazás folyamatába.

Az amerikai alelnök szerint Kína „olyan iparágakat és államokat vett célba, amik fontos szerepet játszanának a 2018-as választásban”. „Egy becslés szerint több mint 80 százaléka az amerikai megyéknek, amiket Kína célba vett, Donald Trumpra szavazott 2016-ban, Kína pedig most ezeket a szavazókat kormányunk ellen akarja fordítani” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.