Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő széndioxid-szintje miatt

természet
2018 október 04., 17:27
comments 118

Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő széndioxid-szintje miatt, és ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték ugyanis, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.

A Global Biogeochemical Cycles tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint ha ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri széndioxid-szinttel operáló globális klímamodellekbe, akkor a növények által végzett globális széndioxid-csökkentés veszít eredményességéből.

A méréseik szerint emiatt évente kb. 5,8 petagrammnyi, vagyis 5,8 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez a mennyiség megközelíti azt a mennyiséget, ami egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8 milliárd tonnát.

(Javítás: korábban rossz értékek voltak megadva a tonnánál, mert angol tonnával voltak számolva.)

„A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa. 

A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a széndioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták: fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is.

A levél a harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez, és megváltoztatja a növény aktivitását: a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

A növények döntő befolyásolói környezetüknek. Nélkülük a Föld légkörében nem lenne elég oxigén a lélegzéshez. (PhysOrg/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.