Ajtótámasznak használták a követ, kiderült, hogy egy 100 ezer dollárt érő meteorit

külföld
2018 október 05., 12:08

Évtizedeken át használtak arra egy 10 kilós követ, hogy kitámasszák vele az ajtó Michiganben. Most kiderült, a kő valójában meteorit és több mint 22 millió forintot ér - írja a CNN

Mona Sirbescu, a Central Michigan Egyetem geológiaprofesszorához rendszeresen visznek köveket, melyekről tulajdonosaik azt hiszik, talán egy meteorból származnak. Az elmúlt 18 évben rengeteg ilyen követ vizsgált meg, de egyikről sem derült ki semmi érdekes. Egészen idáig. Egy michigani férfi vitt be hozzá egy követ, amit már 30 éve használt ajtótámaszként, és erről a professzor egyből sejtette, hogy ezúttal tényleg valami különlegességről van szó. 

link Forrás

A tesztek elvégzése után megbizonyosodott róla, hogy valóban meteoritról van szó, mely 88,5 százalékban vasból, 11,5 százalékban pedig nikkelből áll. És ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy a 10 kilós darab a hatodik legnagyobb az államban, és nagyjából 100 ezer dollárt ér. A biztonság kedvéért elvégeztek még egy megerősítő vizsgálatot Washington DC-ben, ami igazolta a professzor tesztjeinek eredményeit. 

A vicc az, hogy a férfi nem véletlenül fordult Sirbescuhoz, amikor a nyolcvanas évek végén vett egy farmot, az előző tulajdonos mondta neki, hogy az egy meteorit, ami a egy, a harmincas években becsapódott meteorból származik, és amit ő maga ásott ki édesapja segítségével a kráterből. A férfi azért vizsgáltatta végül be, mert hallotta, hogy több michigani is jó áron adta el a környéken talált meteoritokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.