Ajtótámasznak használták a követ, kiderült, hogy egy 100 ezer dollárt érő meteorit

2018 október 5., péntek 12:08
67

Évtizedeken át használtak arra egy 10 kilós követ, hogy kitámasszák vele az ajtó Michiganben. Most kiderült, a kő valójában meteorit és több mint 22 millió forintot ér - írja a CNN

Mona Sirbescu, a Central Michigan Egyetem geológiaprofesszorához rendszeresen visznek köveket, melyekről tulajdonosaik azt hiszik, talán egy meteorból származnak. Az elmúlt 18 évben rengeteg ilyen követ vizsgált meg, de egyikről sem derült ki semmi érdekes. Egészen idáig. Egy michigani férfi vitt be hozzá egy követ, amit már 30 éve használt ajtótámaszként, és erről a professzor egyből sejtette, hogy ezúttal tényleg valami különlegességről van szó. 

A tesztek elvégzése után megbizonyosodott róla, hogy valóban meteoritról van szó, mely 88,5 százalékban vasból, 11,5 százalékban pedig nikkelből áll. És ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy a 10 kilós darab a hatodik legnagyobb az államban, és nagyjából 100 ezer dollárt ér. A biztonság kedvéért elvégeztek még egy megerősítő vizsgálatot Washington DC-ben, ami igazolta a professzor tesztjeinek eredményeit. 

A vicc az, hogy a férfi nem véletlenül fordult Sirbescuhoz, amikor a nyolcvanas évek végén vett egy farmot, az előző tulajdonos mondta neki, hogy az egy meteorit, ami a egy, a harmincas években becsapódott meteorból származik, és amit ő maga ásott ki édesapja segítségével a kráterből. A férfi azért vizsgáltatta végül be, mert hallotta, hogy több michigani is jó áron adta el a környéken talált meteoritokat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt