Egy pakisztáni nyomornegyed fagylaltárusa megtudta, hogy hónapokon át 5,1 milliárd forintnyi rúpia volt a számláján

2018 október 5., péntek 2:29
70

A pakisztáni hatóságok vallomástételre vitték be az 52 éves Muhammad Abdul Qadirt. A Karacsi közelében lévő Organi város egyik nyomornegyedben élő jégkrémárus számára ekkor derült ki, hogy több mint egy éven át nagyjából 5,1 milliárd forintnyi rúpia volt a számláján.

„Én vagyok a legszerencsétlenebb ember a Földön” -  mondta később egy tévéműsorban. „Mire tudomást szerzek erről a sok-sok pénzről, már nincs is a számlámon.”

A pakisztáni Szövetségi Nyomozó Ügynökség egyébként egy nagy pénzmosási ügyben nyomoz, amiben a gyanúsítottak több tucat bankszámla adataival éltek vissza. A nyomozásban eddig legalább 77 bankszámlát lepleztek le, főleg olyanokat, amiket kétkezi munkások, biztonsági őrök vagy munkanélküliek nevében nyitottak. Az egész rendszeren majdnem 81 milliárd forintnyi rúpiát moshattak át a vizsgálat eddigi eredményei szerint. A nyomozók gyanúja, hogy a szálak egészen Asif Ali Zardari korábbi elnökig érhetnek.

A pakisztáni állami bank két éve értesítette a Szövetségi Nyomozó Ügynökséget a fagyis számláján tapasztalt gyanús pénzmozgásról. A vizsgálat szerint a fagyis számláját a személyi igazolványa hiteles másolatával nyitották, az árus pedig bebizonyította, hogy nem nyithatta és nem kezelhette ő a bankszámlát, hiszen például a 5,1 milliárdnyi rúpia utalására írásos megbízást adott, holott nem is tud írni. Muhammad Abdul Qadir az otthonába is meghívta a nyomozókat, mondván, döntsék el ők, tényleg ilyen körülmények között élne-e, ha tudta volna, hogy milliárdok vannak a számláján. 

Muhammad Abdul Qadir egyébként kicsit több, mint ezer forintnyi rúpiát keres egy nap átlagosan. Azt mondja, az ügy kipattanása óta még viccelődnek is vele a vevői, de rokonai inkább féltik, attól tartanak, hogy a nagy vagyonról szóló hírek miatt, esetleg el találja rabolni valaki a férfit, ezért arra kérték, egy ideig inkább maradjon otthon. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt