Érvénytelen lett a hagyományos családmodellről tartott népszavazás Romániában

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Nem kerülhet be a román alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadta volna voksát.

A Romania Tv szerint a szavazók 80 százaléka az alkotmánymódosítás mellett voksolt, a többség viszont nem szavazat helyett inkább otthon maradt.

A román ellenzék a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak elnöke, Liviu Dragnea kudarcának tekinti a a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló, várhatóan érvénytelen népszavazást. A szociáldemokraták ezt visszautasítják.

Ludovic Orban, a legnagyobb ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Dragnea megpróbálta kisajátítani a referendum témáját, ami milliókat arra késztetett, hogy otthon maradjanak. 

Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a népszavazás érvénytelensége a demokrácia győzelmét jelenti. A referendum bojkottálása mellett kampányoló Barna szerint bebizonyosodott, hogy a román nemzet toleráns és modern.

Codrin Stefanescu, a PSD főtitkárhelyettese szerint a referendum polgári kezdeményezés volt, a PSD politikailag nem vállalta fel, ezért az érvénytelenség nem az ő kudarcuk. (MTI/Afp-fotó: Jaap Arriens/NurPhoto)