A katonai hírszerzés ügynökeinek lebukása az orosz állam rohadásának a tünete

A világ legidiótább lebukását sikerült összehoznia az elmúlt napokban az orosz katonai hírszerzésnek. A holland hírszerzés a múlt héten leplezett le négy, az országban hivatalos, diplomácia fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőt. A lebukottak adatait a Bellingcat és az orosz The Insider vetette össze az orosz közlekedésrendészet adatbázisaival. Így bukkantak rá arra a furcsa jelenségre, hogy 305 magánszemély is a Komszomolszkij Proszpekt 20 címre jelentette be autóját. Ez a GRU hackeregységének, a 26165-ös egységnek a főhadiszállása.

Alexander Gabuev a Carnegie Moscow Center Ázsia-Csendes-óceáni Programja Oroszország-szakértője szerint ez az orosz állam eróziójának és az orosz bürokráciát velejéig átitató korrupciónak a jele. Mint írta, az orosz közlekedésrendészet hírhedten korrupt, így abban semmi meglepő nincs, hogy a két újság könnyedén hozzáférhetett a nyilvántartásaikhoz, amiket a fekete piacon is árulnak.

De ez csak részben magyarázat a történtekre. A kérdésre, hogy miért regisztrálják magántulajdonú autóikat a GRU címére a hírszerzés ügynökei, Gabuev szerint az a választ, hogy a GRU címére regisztrált autók egy különleges listára kerülnek: ezeket nem állíthatják meg a rendőrök, így pl. a gyorshajtást, ittas vezetést sem lehet számon kérni a sofőrökön. És még csak súlyadót sem kell fizetniük a járműveik után.

Vagyis Gabuev szerint a modern orosz történelem legnagyobb kémlebukása "a szovjet időkben mélyen gyökerező, tönkretett értékrend, a hírhedt inkompetencia és a banális korrupció" eredménye. "VÉGE, vagy ahogy oroszul mondjuk конец" - írta.

Az orosz állam rohadása amúgy nem új elmélet, Lilia Shevtsova már szeptember végén, még a tömeges lebukás előtt arról írt, hogy az idei nyár oroszországi fejleményei a nyugdíjkorhatár-emeléstől a Szojuz űrhajón keletkezett lyukkal kapcsolatos hivatalos hazudozásig az inkompetencia, illetve a kizárólag saját bőrük mentésén dolgozó bürokraták műve, ezért Oroszország összeomlása elkerülhetetlen.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.