Az ausztrál kormányt nem érdekli az ENSZ-jelentés, kitartanak a szénalapú energiatermelés mellett

Hétfőn jelent meg az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése, amely minden eddiginél fenyegetőbb képet festett: ha nem sikerül nagyon rövid időn belül leállnia az embereknek a szénalapú energiahordozók használatáról, különben belátható időn belül, 2040-re katasztrofális következményekkel kell számolnunk. 

Az IPCC már jelentésében felvetette, hogy egy ekkora horderejű váltáshoz nem is feltétlen a technológiai tudás hiányzik, hanem a politikai akarat. Hamar kiderült élesben is, hogy mire gondolhattak: az ausztrál kormány szinte azonnal elutasította a jelentésben foglaltakat. 

Scott Morrison miniszterelnök, és helyettese, Michael McCormackFotó: SAEED KHAN/AFP

Az ország miniszterelnök-helyettese, Michael McCormack sietett bejelenteni, hogy Ausztráliának teljes mértékben folytatnia kell a széntartalékok feltárását és használatát, és elmondta, hogy a kormánynak nem kéne változtatnia a politikáján, csak azért, mert valaki azt sugallja, hogy 'valamiféle jelentés' alapján kéne tennünk a dolgukat. Kitért arra is, hogy ők csak kis szereplők, és sokkal jelentősebb kibocsátóországok is vannak a világban. 

Az ellenzéki vezető, Bill Shorten sem állt ki a szén teljes kivezetése mellett, csak a több megújuló energiaforrás szükségességét hangsúlyozta. 

Az országban a korábbi miniszterelnök, Malcolm Turnbull vetette el a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról szóló határozatot, azóta pedig Ausztráliának nincs érvényes közpolitikai célkitűzése a témával kapcsolatban. 

A miniszterelnök, Scott Morrison szerint Ausztrália be fogja tartani a párizsi klímaegyezményben vállalt károsanyag-kibocsátási mértéket, és 2030-ra a 2005-ös szint alá mennek 26-27 százaléknyival. Ugyanakkor az ausztrál környezetvédelmi hatóság számításai szerint egyenesen növekedett azóta a kibocsátás mértéke. 

Még csak azt sem lehetne mondani, hogy az ausztrál kormány azért nem venné egyáltalán komolyan az IPCC jelentését, mert őket kevéssé érintik a klímaváltozás következményei: a hétfői jelentés szerint például ha nem sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a felmelegedés mértékét, akkor az ország közelében fekvő korallzátonyok teljesen elpusztulhatnak, nagyon komoly ökológiai katasztrófát előidézve így. 

McCormack mindenesetre hétfőn arról beszélt a helyi sajtónak, hogy a szánbányászat rendkívül fontos, mert ez biztosítja az ország elektromosságtermelésének 60 százalékát, 50 ezer munkahelyért felelős és ez volt az ország legjelentősebb exportcikke. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy azért megérti az IPCC jelentésében megfogalmazott aggodalmakat, és tény, hogy nem olvasta még a dokumentumot. Ezért majd mindenképp meg fogja fontolni, ami benne áll, de attól még tény marad, hogy a szénbányászat, illetve a szénerőművek jelentős szerepet töltenek be az ország energiamixében, és ez így is marad. Kitért arra is, hogy nem látott még semmit, ami helyettesíthetné a szenet a közeljövőben. 

A környezetvédelmi miniszter, Melissa Price szerint az IPCC jelentés tájékoztató jelleggel készült a döntéshozók számára, és nem lépéseket ír elő. Szerinte az ország teljesíteni fogja a 2020-ra vállalt célkitűzéseit. A miniszter elismerte, hogy valóban kicsit megnőtt az ország károsanyag-kibocsátása, de szerinte erről a folyékony földgáz-termelés tehet. És nem értett egyet azokkal a tudósokkal, akik szerint Ausztrália nem tudja tartani a céljait. Szerinte ez az ő véleményük, de ő nagyon magabiztos azzal kapcsolatban, hogy az ország a megfelelő pályán van. 

Price emellett arról is beszélt, hogy felelőtlenség lenne a szén 2050-re történő teljes kivezetése mellett elkötelezniük magukat, hiszen tiszta széntechnológiák lehetnek elérhetőek már akkor. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.