Így oltotta ki egymást a Liverpool és a City - review, Day 8

LB
futball
2018 október 09., 06:52

Az év egyik legfontosabb meccse került megrendezésre vasárnap este, ugyanis a két legfőbb bajnokaspiráns csapott össze az Anfielden. Az elvárások - mindenki részéről - magasan voltak, és bár a végén voltak izgalmak, mégis messze elmaradt a várakozásoktól a Manchester City Liverpool elleni rangadója. Hogy miért alakult így, az kiderül, ha tovább olvasol.

A hét meccse: Liverpool - Manchester City 0-0

Kezdők

photo_camera Mindkét kezdőcsapatban akadtak meglepetések. Fotó: saját

Mindkét tréner próbált váratlant húzni kezdőcsapata megnevezésekor különböző csapatrészeken: Klopp a kezdőbe nevezte Lovrent, aki a vb-n összeszedett sérüléséből épült fel, az eddig a helyén játszó Joe Gomez kihúzódott a védelem jobb oldalára, Alexander-Arnold így csak a padon kapott helyet. Guardiola a másik oldalon Mahreznek szavazott bizalmat - Sané bánatára.

Védekezés

Természetesen mindkét csapat első számú fegyvere a magas letámadás volt. Ez liverpooli részről olyan jól sikerült, hogy a meccs első perceiben a City alig tudott szabadulni a hazai nyomás alól és nagyrészt a bugyikékek térfelén folyt a játék.

photo_camera Mané, Firmino és Salah kezdte a hazaiak védekezését. Fotó: saját

Középpályás blokkra átállva a City és ’Pool is rendkívül kompakt maradt, zsebkendőnyi terület sem maradt a pálya közepén pontosan előrejuttatni a labdát.

photo_camera Pep nagyszerűen szervezte meg csapata védekezését. Fotó: saját

A kontratámadások ellen Klopp és Pep is igencsak felkészült: mindkét védelem hamar visszarendeződött egy-egy esetleges labdavesztés esetén.

Szélsőhátvédek szerepe

Hatalmas szerep hárult a védelem szélén játszókra. A vendégeknél megszokhattuk az aszimmetriát, Walker mintegy harmadik belső hátvédként megadta a kellő egyensúlyt és biztonságot a baloldalon előrenyargalászó Mendy-t tehermentesítve.


photo_camera Mendy igen aktív volt a pálya bal oldalán, Walker megadta a kellő balanszot. Fotó: saját

Klopp talán éppen Mendy támadó felfogása miatt nevezte Gomezt a védelem jobb oldalára, aki védekezésben többet nyújt, mint Alexander-Arnold. Elképesztő, hogy emellett övé volt a legtöbb kulcspassz (3) is a meccsen. Robertson is nagyon magasan játszott, helyére Milner, majd később Keita lépett vissza a labdajáratást segítve.

photo_camera Milner hátralépésével csökkent az esetleges elvesztett labdák utáni kontratámadások lehetősége is. Fotó: saját

Támadóharmad

Feltűnő volt - főleg az első játékrészben -, hogy sokszor hoztak rossz döntést a játékosok. Rengeteg támadás halt el az utolsó passzok pontatlanságán, egy rossz átvételen, vagy azon, hogy hosszan tolták meg a labdát.

Összegzés

Az xG sem mutat ordenáré kilengést - még a tizenegyessel sem.
photo_camera Az xG sem mutat ordenáré kilengést - még a tizenegyessel sem. Forrás: Understat

Nagy intenzitású, brusztos meccset láthattunk, ahol mindkét csapat tökéletesen fel volt készülve a másikból. Színvonalában ugyan nem tudta megugrani az előző heti Londonban lejátszott Chelsea-Pool meccs által felállított lécet, de kétségkívül parázs összecsapás volt. Mahrez ugyan hatalmas lehetőség kapujában állt, hogy kettőre módosítsa a veretlen csapatok számát, de a végeredmény összességében reális.

A hét gólja & a hét cseréi

Az Arsenal meglepő könnyedséggel gyalogolt át a Fulham gárdáján vasárnap ebédidőben, öt gombócot is letoltak a hazaiak torkán. Közülük került ki a forduló legszebb találata, amelynél az az Aaron Ramsey volt a befejező, akit 39 másodperccel előtte cserélt be Unai Emery. Apropó, cserék: mind Aaron Ramsey, mind a szintén csereként pályára lépő Pierre-Emerick Aubameyang is gól+gólpassz kombóig jutott, ez pedig - mármint hogy egyazon csapatból két cserejátékos is gólt és gólpasszt jegyezzen ugyanazon a találkozón - még soha nem fordult elő a Premier League történetében!

link Forrás

A hét vesztese

Annyiban mindenképp kiegyezhetünk klubszimpátiától függetlenül, hogy Sergio Agüero messze nem egy kutyaütő csatár. Ettől függetlenül az Anfielden tett látogatásai alatt - ez immár 10 találkozót jelent - pontosan ugyanannyi találatot tudott összeszorgoskodni, mint szerkesztőségünk bármelyik tagja. Nem Kunnak való vidék...

A hét nyilatkozata

Sokat látott angolfoci-kedvelőnek valljuk magunkat, így kevés olyan dolog akad, amire még a mi szavunk is eláll. Ez mondjuk például pont olyan:

link Forrás

A hét balfácánja

Ezt most Rijad Mahrez vitte el, a Liverpool elleni rangadó hajrájában fölé bombázott büntetőjével. Hozzátartozik a történethez, hogy Gabriel Jesus bevallása szerint maga szerette volna elvégezni a tizenegyest, de Guardiola szólt, hogy inkább az algériai lője azt.

Mahrez egyébként a legutóbbi 8 büntetőjéből mindössze hármat tudott értékesíteni a PL-ben.

link Forrás

A hét visszavonulója

John Terry a héten jelentette be, hogy szögre akasztja a stoplist. 5-5 PL- és FA-kupa győzelem, 3 Ligakupa-arany, valamint 1-1 BL- és EL-trófea. Ezt a több részes tweetet pedig erősen ajánlott végigfutni a 78-szoros angol válogatott védővel kapcsolatban:

link Forrás

A hét bedobása

Ezt most konkrétan nem valamelyik játékos, hanem egy szurkoló követte el a pénteki Brighton-West Ham United összecsapáson.

link Forrás

A negyedév legjobb játékosa

Ez a belga fiú itt ni, aki sok szakértő szerint jelenleg a világ legjobb formában lévő labdarúgója.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.