„A kormányközeli sajtóban megjelent írások évtizedes munkával felépített, jól működő intézményeket sodorhatnak bizonytalanságba”

POLITIKA
2018 október 10., 21:45
comments 56

A Pulszky Társaság, a múzeumi szakterület legnagyobb taglétszámmal működő szakmai szervezete aggodalommal figyeli azokat a méltatlan és egyoldalú támadásokat, amelyek az elmúlt időszakban a muzeális intézményeket és vezetőiket érték - olvasható a nagy múzeumok igazgatóit is soraiban tudó szervezet közleményében

A választmány tagjai „sajnálattal értesültek” Prőhle Gergely megbízásának megszűnéséről, mert a vezetésével a Petőfi Irodalmi Múzeum „számos, a múzeumlátogatók által is kedvelt kiállítással, rendezvénnyel szolgálta a magyar kultúrát”. 

A fideszes kultúrharcra utalva hozzáteszik:

„Az elmúlt időszak több megnyilvánulása, elsősorban a kormányközeli sajtóban megjelent írások évtizedes munkával felépített, jól működő intézményeket sodorhatnak bizonytalanságba, az egész múzeumi terület elért eredményeit veszélyeztetik.”

Tegnap a Szépírók Társaságának elnöke, Szkárosi Endre tett közzé egy Kásler Miklósnak címzett nyílt levelet a PIM ügyében. Ebben azt kéri a minisztertől, hogy nyilvánosan is erősítse meg: „a magyar irodalom e közös háza, a PIM a jövőben sem kerülhet egy harcias, kizárólagosságra törő kisebbség kezébe, és az új igazgató kinevezésével nem törik meg az a hagyomány, amelyet az intézmény − munkájukat közmegelégedésre végző − olyan vezetőinek neve fémjelez, mint E. Csorba Csilla és Prőhle Gergely.”

Szkárosi szerint „az egész magyar irodalom és a teljes olvasói kultúra lenne a kárvallottja annak, ha a politikai pártsajtóból egy közintézménybe, az egyetemes magyar irodalom szolgálatát ellátó Petőfi Irodalmi Múzeumba is átkerülne az a politikai konfrontáció, amelyet elindítói szerencsétlen módon kultúrharcnak neveztek el, de amelynek a nemzeti kultúrát szolgáló közintézményekben nincs helye.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt