Amerikának ez nem szokása, de most lehet, hogy kérnek valamit Orbántól: a CEU ügyének megoldását

David Cornstein amerikai nagykövet a hivatalos program szerint az amerikai álomról és barátja, Donald Trump elnökségéről beszélt volna a CEU-n, de ő maga is belátta, hogy az egyetem jelen lévő hallgatóit és oktatóit talán jobban érdekli az, hogy mi lesz a sorsuk.

Márpedig ez nem kis részben a Trump-adminisztrációtól és annak magyarországi képviselőjétől függ. Az Index tudósítása szerint erre Michael Ignatieff rektor is emlékeztetett, aki elmondta: Cornstein sokat segít nekik, közvetít a magyar kormány és a CEU között, hogy megoldják, azt, amit Ignatieff szerint az egyetemen ironikusan csak „kis helyi nehézségnek” hívnak. A nagykövet pedig azt mondta, hogy az első 100 napja alatt semmivel nem foglalkozott annyit, mint a CEU-val, ez még a sajtószabadságnál is sürgetőbb kérdés.

A nagykövet szerint heteken belül lesz egy fontos találkozó, amelyen eldőlhet az egyetem sorsa. Ezen Orbán Viktor nem lesz jelen, de a kormány magas szinten képviselteti magát. 

Cornstein újra sietett hangsúlyozni, hogy Trump alatt mennyivel jobb a kapcsolat a magyar kormánnyal, mint Obama idején. Szerinte ez eddig úgy működött, hogy „az amerikai kormány nem kért semmit cserébe a magyartól, ahhoz viszont, hogy ezek után is olyan jóban legyenek, már lehet, hogy kérnek valamit. Ez a valami pedig lehet, hogy a CEU ügyének megoldása lesz” - mondta az Index szerint.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.