Amerikának ez nem szokása, de most lehet, hogy kérnek valamit Orbántól: a CEU ügyének megoldását

POLITIKA
2018 október 10., 22:12

David Cornstein amerikai nagykövet a hivatalos program szerint az amerikai álomról és barátja, Donald Trump elnökségéről beszélt volna a CEU-n, de ő maga is belátta, hogy az egyetem jelen lévő hallgatóit és oktatóit talán jobban érdekli az, hogy mi lesz a sorsuk.

Márpedig ez nem kis részben a Trump-adminisztrációtól és annak magyarországi képviselőjétől függ. Az Index tudósítása szerint erre Michael Ignatieff rektor is emlékeztetett, aki elmondta: Cornstein sokat segít nekik, közvetít a magyar kormány és a CEU között, hogy megoldják, azt, amit Ignatieff szerint az egyetemen ironikusan csak „kis helyi nehézségnek” hívnak. A nagykövet pedig azt mondta, hogy az első 100 napja alatt semmivel nem foglalkozott annyit, mint a CEU-val, ez még a sajtószabadságnál is sürgetőbb kérdés.

link Forrás

A nagykövet szerint heteken belül lesz egy fontos találkozó, amelyen eldőlhet az egyetem sorsa. Ezen Orbán Viktor nem lesz jelen, de a kormány magas szinten képviselteti magát. 

Cornstein újra sietett hangsúlyozni, hogy Trump alatt mennyivel jobb a kapcsolat a magyar kormánnyal, mint Obama idején. Szerinte ez eddig úgy működött, hogy „az amerikai kormány nem kért semmit cserébe a magyartól, ahhoz viszont, hogy ezek után is olyan jóban legyenek, már lehet, hogy kérnek valamit. Ez a valami pedig lehet, hogy a CEU ügyének megoldása lesz” - mondta az Index szerint.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.