Rendőröket küldenek az inflációra Törökországban

Miközben Erdogan elnök Budapesten türbét avat, otthon az infláció ellen küzd - a rendőrség segítsével. A Bloomberg közölt cikket azokról a török rendőrökről, akiknek az a feladata, hogy ha már értelmes gazdasági intézkedéssel nem megy, akkor helyszíni bírságokkal szabjanak gátat a folyamatos áremelkedéseknek.

Az összeomló török líra 2018-ban eddig 38 százalékot vesztett értékéből, és szeptemberben már 25 százalékos volt az infláció, aminek következményeként a fogyasztói javak ára kétszer ilyen ütemben emelkedett.

A török vezetés mindenféle kreatív, de valójában teljesen hatástalan intézkedésekkel igyekszik gátat szabni az áremelkedéseknek. Arra kényszerítik a bankokat, hogy a piaci alatti kamat alatt adjanak lakáshiteleket. Megtiltották, hogy valaki külföldi valtutával vegyen vagy béreljen ingatlant. Hatóságilag határozták meg a kenyér árát. Most pedig rendőröket küldenek a boltokba, hogy ellenőrizzék, megfelelőek az árak.

A rendőrök ellenőrzik, hogy ugyanannyit kell fizetni a kasszánál, mint amennyi a polcokra ki van írva, és hogy a boltosok csalnak-e a mérleggel. Arra is figyelnek, hogy a kereskedők ne halmozzanak fel túl nagy készleteket a későbbi magasabb árakra várva.

A Bloomberg cikkében megszólaló valamemnyi, a kormánytól független szakértő és vásárló szerint teljesen értelmetlenek ezek az intézkedések. Ahogy egyikük fogalmazott, „az infláció ellen nem bűnüldöző szerveknek kell harcolniuk”.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.