Újra Tarlós István lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

2018 október 10., szerda 6:01
339

A miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy felkérte Tarlós Istvánt, hogy legyen a Fidesz főpolgármester jelöltje. Orbán Viktor szerint a kormány és a budapesti kerületek polgármesterei is ezt akarják. 

A miniszterelnök elmondta, hogy egy 60 tételből álló fejlesztési tervről állapodtak meg Tarlós Istvánnal. Elmondta, hogy egy közép-európai erőközpontot akar kiépíteni, amihez szerinte nélkülözhetetlen egy  népszerű és erős főpolgármester. Tarlós pedig pont ilyennek látja. Bejelentette, hogy létrehozzák a Budapesti Fejlesztési Tanácsot, amit társelnökségben a főpolgármesterrel együtt vezetnek. Ezért a szerdai kormányülésre is meghívták Tarlóst. 

Tarlós István elvállata a jelöltséget. Bár beszélt arról, hogy ezt augusztusban még mindezt nem tartotta volna valószínűnek, de most olyan biztosítékokat kapott a kormánytól, hogy még egy ciklusba bele mer vágni. 

Az egyik ilyen biztosíték volt, hogy marad a közvetlen főpolgármester-választás. 

Orbán Viktor és Tarlós István pogácsáznak a Városházán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

A főpolgármester elmondta, hogy súlyos belső küzdelem után hozta meg a döntést, sokat gondolt arra, hogy lejárt az ideje, és inkább félreáll, hogy a saját életét élhesse. Mivel szerinte az ő ideje alatt botrány, félrecsúszás nem volt, ezért nyugodtan elmehetett volna, de közben rájött, hogy annyi mindent elkezdtek a kormánnyal, hogy azokat nem akarja félbe hagyni. Nem akar úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval.

Tarlós a tárgyalásokat úgy értékelte, hogy ő csak megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz, és szerinte ebben nem volt semmilyen zsarolási szándék. Az életkorával kapcsolatban megjegyezte, hogy 

ha Soros Györgynek 88 évesen még nemzetközi tervei vannak, akkor neki is lehet ambíciói 70 évesen.