Kásler bejelentette: felállítják a Magyarságkutató Intézetet

POLITIKA
2018 október 11., 04:39
comments 527

Hosszú interjút adott a kultúra és az egészségügy területeiről a Magyar Időknek Kásler Miklós. Az Emberi erőforrások minisztériumát vezető miniszter szerint azért ez a két téma forró most, mert

"ez a két terület mindig mindenhol komoly kihívást jelent az aktuális vezetőknek, mivel az emberek életét alapvetően befolyásolja. A kulturális életben ahány ember, annyi vágy, ízlés, a spektrum rendkívül széles, nagyon nehéz mindenkinek megfelelni. Az egészségügy pedig azért számít nehéz terepnek, mert elképesztően gyors a technológiai, tudományos fejlődés."

Egészségügy

Kásler szerint az, hogy Nagy Anikó államtitkár rekordsebességgel hagyta ott a terület államtitkári posztját csak azzal indokolható, amit ő is mondott:

mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni.

Van már jelöltje, árulta el, de "tekintettel arra, hogy nagy a kihívás, az új egészségügyért felelős államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz." Arra kérdésre, hogy valóban átnyúlt-e Nagy fölött, és utasította a Kardiológiai Intézet igazgatóját arra, hogy rúgja Székely Lászlót, azt válaszolta, hogy

"ez tételesen nem igaz. Nem avatkoztam az ügybe, és amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására."

Új eredményről is beszámolt Kásler: "kidolgoztuk a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani." Részleteket erről nem osztott meg, csak annyit, hogy "az alapelvárás, hogy legyenek teljesen világos jogi, működési és finanszírozási viszonyok."

Az ápolási díj emeléséről hamarosan dönt a kormány, mondta, de az ügy sajnos nem ilyen egyszerű. Bár ő a "legmesszebb menőkig" elismeri az otthon ápolást végzőket, szükséges diverzifikálni a rászorultság szerint az igénylőket, tette hozzá.

Kultúra

Prőhle Gergely kirúgását elintézte annyiban, hogy "pályázatot írtunk ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli." Majd Kásler kijelentette:

"magam kultúrharcot nem érzékelek, de az biztos, hogy mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni."

Szerinte az a túlzott befolyás, hogy "az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az.

Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel. A kultúra területén dolgozóknak és döntéshozóknak feladatuk, hogy a kulturális értékeket juttassák el az emberekhez."

Majd bejelentette, hogy a napokban a kormány elé kerül a javaslata

a Magyarságkutató Intézetről.

Elmondása szerint "a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett. Amit az egyik tudományág bizonyít, azt a másik nem veszi figyelembe.

Egy intézményben, meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket. Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.