Kóros elmeállapota miatt felmentették a soproni férfit, aki tavaly agyonverte a szüleit

bűnügy
2018 október 11., 06:30
comments 18

Kóros elmeállapota miatt felmentette az emberölés vádja alól az első fokon eljáró Győri Törvényszék azt a férfit, aki tavaly novemberben megölte a szüleit Sopronban, és elrendelte a vádlott határozatlan idejű kényszer-gyógykezelését.

A férfi ellen különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés, és felfegyverkezve, hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt emeltek vádat.

A tényállás szerint K. R. a szüleivel élt, 2005 óta állt pszichiátriai kezelés alatt, állapota 2016 decemberében romlott, a kezelés ellenére is agresszívvé vált a viselkedése.

2017. november 2-án az akkor 42 éves férfi ismeretlen okból a szüleire támadt, kalapáccsal, szúró- és vágóeszközökkel, húsverőkkel ütlegelte őket. A sértettek a helyszínen meghaltak.

Másnap reggel rendőrök érkeztek a helyszínre, mert bejelentést kaptak arról, hogy az egyik lakásból folyik a víz. Nem tudtak bemenni a lakásba, ezért a tűzoltók betörték az ajtót, ekkor a vádlott egy kalapáccsal rájuk támadt. A férfit végül elfogták, és a győri pszichiátriai osztályra szállították.

link Forrás

A bíróság az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a vádlott elmeállapota a szülei megölésének időpontjában kizárta azt, hogy a cselekménye következményeit felismerje. A szakértők megerősítették, hogy a vádlott beszámítási képessége kizárt volt a cselekmény elkövetésének idején. A hatályos büntető törvény pedig a beszámítási képesség kizártságát büntethetőséget kizáró okként határozza meg.

Az ítélet nem jogerős, a döntést az ügyész és a védő tudomásul vette, a vádlottnak 8 napja van a nyilatkozata megtételére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.