Megkapta a függetlenséget az ukrán ortodox egyház

A szovjet időben és a rendszerváltás utáni években az ukrán ortodox egyházat Moszkvából irányították. Ez azonban az ukrán-orosz viszony széttöredezésével egyre tarthatatlanabbá vált, 1992-ben ki is vált a kijevi patriarkátus Filaret pátriárka vezetésével a Moszkvából irányított szervezetből, majd Makarij metropolita is létrehozott egy saját ukrán egyházat. A szakadást azonban Moszkva nem ismerte el, kiátkozták a kijevi pátriárkát meg a metropolitát is.

Az ukrán-orosz háború kirobbanásával aztán egyre sürgetőbbé vált a szakadás, ezért Porosenko elnök I. Bartolomaioszhoz a konstantinápolyi pátriárkához fordult, hogy döntsön  az ügyben. A konstantinápolyi szinódus pedig most kimondta, hogy az ukrán ortodox egyház autokefál, azaz független, és a kijevi pátriárka vezetése alatt áll. A szinódus úgy döntött, hogy elfogadják a Makarij és a Filaret által vezetett egyházakat, és azt is, amelyik moszkvai irányítás alatt maradt.

I. BartolomaioszFotó: Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto

Kirill, a moszkvai pátriárka azonban korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha az oroszok számára nem megfelelően alakul az orosz-ukrán vita rendezése, akkor megszakítják a kapcsolatot a konstantinápolyi patriarkátussal. Az ortodox egyházak közül értelemszerűen az orosz a legbefolyásosabb, ugyanis itt a moszkvai pátriárka irányítása alatt áll a világ ortodox keresztényeinek több mint fele. A konstantinápolyi pátriárkát az ortodox keresztények nem tekintik a pápához hasonló vezetőnek, elvben ugyanis minden külön állami egyházat vezető pátriárka jogai egyenlőek, a konstantinápolyi csak a patriarkátus gazdag múltja miatt nagyobb tekintélyű.

Az oroszok azért sem fogadják el a döntést, mert Filaret kijevi pátriárka és az általa vezetett egyház a Majdan téri tüntetésektől kezdve az oroszellenes tüntetők oldalán állt. (Politico)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.