Szabadlábra helyezték a törökök a kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

külföld
2018 október 12., 14:39
comments 12

Elengedték a török hatóságok a két éve kémkedés miatt letartóztatott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunson-t, írja a BBC. A lelkész ügye kihatott az amerikai-török kapcsolatokra, júliusban Donald Trump szankciókkal fenyegette Ankarát, ha továbbra is rácsok mögött tartják a férfit. Brunsont ekkor házi őrizetbe helyezték.

Pénteken az ügyben ítélkező ízmiri bíróság bár 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, a török jog szerint mégsem kell leülnie a kiszabott időt, mert már közel két éve tartják fogva. Ezzel egy időben a bíróság feloldotta Brunson utazási tilalmát is, így elhagyhatja az országot.

Brunson tiszteletest átkísérik házi őrizetbe
photo_camera Brunson tiszteletest átkísérik házi őrizetbe Fotó: STRINGER/AFP

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Ezt Brunson mindvégig tagadta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.