Szabadlábra helyezték a törökök a kémkedéssel vádolt amerikai lelkipásztort

Elengedték a török hatóságok a két éve kémkedés miatt letartóztatott amerikai lelkipásztort, Andrew Brunson-t, írja a BBC. A lelkész ügye kihatott az amerikai-török kapcsolatokra, júliusban Donald Trump szankciókkal fenyegette Ankarát, ha továbbra is rácsok mögött tartják a férfit. Brunsont ekkor házi őrizetbe helyezték. 

Pénteken az ügyben ítélkező ízmiri bíróság bár 3 év 1 hónap 15 nap börtönnel sújtotta a lelkészt, a török jog szerint mégsem kell leülnie a kiszabott időt, mert már közel két éve tartják fogva. Ezzel egy időben a bíróság feloldotta Brunson utazási tilalmát is, így elhagyhatja az országot.  

Brunson tiszteletest átkísérik házi őrizetbeFotó: STRINGER/AFP

Andrew Brunson ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt. Az 50 éves észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Ezt Brunson mindvégig tagadta.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.