A belga légierő szerelője véletlenül szétlőtt egy F-16-ost

külföld
2018 október 14., 04:41
A belga légierő egy F-16-osa egy II. világháborús Supermarine Spitfire vadászgéppel egy 2018. szeptember 7-i légiparádén Kleine-Brogelben.
photo_camera A belga légierő egy F-16-osa egy II. világháborús Supermarine Spitfire vadászgéppel egy 2018. szeptember 7-i légiparádén Kleine-Brogelben. Fotó: YORICK JANSENS/BELGA/AFP

Súlyos baleset történt csütörtökön a belga légierő florennesi légitámaszpontján. A történtek pontos részletei csak mostanra lettek világosak. Az Index beszámolója szerint a légierő egyik technikusa egy F-16-os karbantartása közben véletlnül aktiválta a gép M61 Vulcan típusú, 20 mm-es gépágyúját.

Ami töltve volt.

És ami pont a karbantartott géppel szemben éppen telire tankolt F-16-osra mutatott.

Az éppen megtankolt, felszállásra készülő gép egyből berobbant a lövedékektől, a robbanásban a mellette álló, a felrobbant géppel közös gyakorlórepülésre készülő gép is megsérült.

Ahogy két karbantartó is. A belga repülésbiztonsági hatóság vizsgálatot indított az ügyben. A belga légierőnek a baleset után 60 F-16-osa maradt, ebből 48 teljesít NATO-szolgálatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.