Maradhat a szocdem-liberális-zöld koalíció Luxemburgban

Fotó: Thierry Charlier/AFP

Jelen állás szerint hajszálon múlt, de túlélte a vasárnapi választást Xavier Bettel luxemburgi miniszeterelnök és koalíciója, így továbbra is a baloldal, a liberálisok és zöldek koalíciója vezetheti tovább az országot. 

A vasárnapi szavazáson a Bettel liberális pártja, a Demokrata Párt 12, a Zöldek 10, a szociáldemokrata munkáspárt, az LSAP pedig 9 mandátumot szerzett a 60 fős nemzetgyűlésben, és 31 mandátummal folytathatják a kormányzást. A kormányzó koalíció elsősorban a zöldpárt megerősödésének köszönheti, hogy hatalmon maradhat. 

Hiába nyerte hát a választásokat a konzervatív-keresztényszocális CSV, 21 mandátummal csak a legerősebb ellenzéki pozíciójukat tudták megerősíteni. 

Érdekes fejlemény még, hogy először fennállása során bekerült a nemzetgyűlésbe a luxemburgi Kalózpárt: két képviselőjük nyert mandátumot. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.