Szaúd-Arábia észak-koreai tempóban tolja

A szaúdi külügyminisztérium válasza arra, hogy a fél világ és a legfőbb szövetséges, Egyesült Államok is szankciókkal fenyegetőzik  Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró eltüntetése (valószínű: meggyilkolása) miatt:

Azaz, hogy az uralkodóház, a kormányzat és a nép állhatatosan és dicsőségesen állja a hamis gyanúsításokat és a nyomást. Meg ilyesmi.

Az MTI délután a közel-keleti ország hivatalos hírügynökségére hivatkozva közölte, hogy Szaúd-Arábia kemény válaszcsapással fenyegetőzik arra az esetre, ha büntetőintézkedéseket hoznak ellene Dzsamál Hasogdzsi eltűnése miatt.

„A királyság még komolyabb intézkedésekkel válaszol, ha valamiféle szankciókkal sújtják. Teljes mértékben visszautasítja a fenyegetéseket és próbálkozásokat, hogy megingassák, gazdasági szankciókkal sújtsák, politikai nyomás alá helyezzék, vagy megismételjék róla a hamis állításokat” – mondta egy névtelenséget kérő kormányzati forrás az SPA hírügynökségnek.

A szaúdi konzulátus bejárata Isztambulban. Itt tűnt el Hasogdzsi.Fotó: Sebnem Coskun/Anadolu Agency

Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban szombaton kijelentette, hogy az Egyesült Államok szigorúan megtorolná, ha kiderülne, hogy a szaúdi vezetés áll Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése mögött. Vasárnap brit-francia-német külügyminiszteri felhívást tettek közzé azzal a céllal, hogy „szavahihető módon” vizsgálják ki az ügyet. Az incidenst „a lehető legnagyobb komolysággal” kell kezelni, és „meg kell állapítani az igazságot arról, hogy mi történt, meg kell találni és el kell számoltatni a felelősöket” – idézi az MTI a Londonban kiadott közös közleményt.

„Támogatjuk a közös szaúdi-török erőfeszítéseket ebben az értelemben, és elvárjuk a szaúd-arábiai kormányzattól a teljes és részletes választ. Ezt az üzenetet közvetlenül a szaúdi hatóságokhoz intézzük” – írta Jeremy Hunt brit, Jean-Yves Le Drian francia és Heiko Maas német külügyminiszter.

Az ellenzéki hírlapírónak azután veszett nyoma, hogy október 2-án bement hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a szükséges hivatalos dokumentumokat. A Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – csütörtökön internetes oldalán azt közölte, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a képviselet épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró szabadon távozott a konzulátusról.

A szaúdi uralkodócsalád egyik befolyásos tagja, Háled el-Fejszál herceg, Mekka kormányzója Törökországba utazott, és találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel az eltűnés ügyében – közölte pénteken két bennfentes forrás is, részletek ismertetése nélkül.

A szaúdi tőzsdeindex az amerikai szankciók kilátásba helyezésének hatására hét százalékot esett, ami a legnagyobb csökkenés 2014, az olajárak beomlása óta – írja az MTI.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.