31 gyerekmolesztáló pap nevét hozta nyilvánosságra a washingtoni érsekség

Alig néhány nappal azután, hogy Ferenc pápa elfogadta a washingtoni érsek Donald Wuerl lemondását, a helyi érsekség 28 olyan pap nevét hozta nyilvánosságra, akikkel szemben alapos a gyanú, és hiteles információk támasztják alá, hogy gyerekeket zaklattak papi hivatásuk gyakorlása közben. 

Donald Wuerl bíboros és egykori washingtoni érsekFotó: WIN MCNAMEE/AFP

Három további olyan pap nevét is nyilvánosságra hozták, akik az érsekséghez tartozó plébániákon illetve iskolákban szolgáltak, és szintén molesztáltak gyerekeket. 

Wuerl, akit 2010-ben Benedek pápa nevezett ki bíborosnak, ugyan lemondott érseki pozíciójáról, de formálisan még ő az érsekség vezetője egészen addig, amíg utódjáról nem gondoskodnak.

Wuerl egykori pennsylvaniai érsekként maga is belekeveredett a molesztálási ügyekbe, mert valószínűleg tudott az esetekről. 2017-ben ő rendelte el a belső vizsgálatot az érsekségen, aminek a most közölt 31 név az első eredménye. A lista, amin egyébként már elhunyt papok is szerepelnek, vélhetően még bővülni fog. 

A távozó érsek a nyilvánosságra hozással párhuzamosan jelezte, hogy nem tártak fel bizonyítható zaklatási esetet az elmúlt húsz évben, és hogy az érsekség most aktív tagjai között senki nem érintett az ügyekben. A listát az érsekség honlapján hozta nyilvánosságra. (Catholic News Agency)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.