Több mint ezer gyereket molesztáltak a pennsylvaniai papok az elmúlt 70 évben

vallás
2018 augusztus 15., 03:07
comments 356

Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen, áldozataik száma meghaladja az ezret - állapította meg keddi jelentésében Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat szerint a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőtt történtek. Az áldozatok között fiatal fiúk és lányok is voltak. 

A jelentés szerint az egyházi vezetők a szőnyeg alá söpörték ezeket az eseteket, és inkább a zaklatókat és az intézményüket védték. 

A jelentés jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá, hogy megnevezzék őket. A főállamügyész közölte, azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst megnevezzék. Ugyanakkor a visszaélések nagy része túl régen történt ahhoz, hogy eljárást indíthassanak. 

Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is” - mondta a sajtótájékoztatóján Josh Shapiro.

Megállapították, hogy Washington érseke, Donald Wuerl kardinális, aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt, elleplezte a visszaéléseket. 

Donald Wuerl bíboros és egykori washingtoni érsek
photo_camera Donald Wuerl  bíboros  Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

Wuerl bíboros a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt pár órával egy közleményben védte magát. Azt írta, hogy gondosan járt el, mindig tekintettel az áldozatokra, és szem előtt tartotta azt is, hogy megelőzze a jövőbeni visszaéléseket. Hozzátette, hogy a jelentés emlékeztet azokra a súlyos kudarcokra, amelyeket az egyháznak el kell ismernie, és amelyekért bocsánatért kell esedeznie. 

A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is. 

Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy papjaik vagy droggal kábították el vagy más módon manipulálták őket, volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak. 

A sajtótájékoztatón Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik több esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak.

A jelentés szerint a püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek. Josh Shapiro hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak.

Jelentésében a vádhatóság több javaslatot is tesz reformokra: például a pennsylvaniai törvénykezés megváltoztatására, az elévülés időtartamának meghosszabbítására vagy az egyház által gyakran védekezésül felhozott titoktartási kötelezettség szűkítésére. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.