A betiltás első napján 27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőtől hatályos a törvény, ami szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. A jogszabály kimondja: a szabálysértési eljárás megindítását mellőzhetik a rendőrök, ha az érintett hajléktalan engedelmeskedik a felszólításnak, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 nap alatt összejön a három figyelmeztetés, felszólítás, akkor megindítják az eljárást, aminek a vége akár elzárás is lehet. 

Megkérdeztük az Országos Rendőrfőkapitányságot, hogy hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatályába lépésének első napján. A megküldött válasz szerint

  • "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak."
  • Egyetlen hajléktalant sem szállítottak éjszakai, vagy nappali menedékhelyre.
  • Szabálysértési eljárást senkivel szemben sem alkalmaztak, "valamennyi esetben helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.