A betiltás első napján 27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök

2018 október 16., kedd 11:40
194

Hétfőtől hatályos a törvény, ami szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. A jogszabály kimondja: a szabálysértési eljárás megindítását mellőzhetik a rendőrök, ha az érintett hajléktalan engedelmeskedik a felszólításnak, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 nap alatt összejön a három figyelmeztetés, felszólítás, akkor megindítják az eljárást, aminek a vége akár elzárás is lehet.

Megkérdeztük az Országos Rendőrfőkapitányságot, hogy hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatályába lépésének első napján. A megküldött válasz szerint

  • "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak."
  • Egyetlen hajléktalant sem szállítottak éjszakai, vagy nappali menedékhelyre.
  • Szabálysértési eljárást senkivel szemben sem alkalmaztak, "valamennyi esetben helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt