A betiltás első napján 27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök

politika
2018 október 16., 11:40
comments 179

Hétfőtől hatályos a törvény, ami szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. A jogszabály kimondja: a szabálysértési eljárás megindítását mellőzhetik a rendőrök, ha az érintett hajléktalan engedelmeskedik a felszólításnak, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 nap alatt összejön a három figyelmeztetés, felszólítás, akkor megindítják az eljárást, aminek a vége akár elzárás is lehet.

Megkérdeztük az Országos Rendőrfőkapitányságot, hogy hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatályába lépésének első napján. A megküldött válasz szerint

  • "az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak."
  • Egyetlen hajléktalant sem szállítottak éjszakai, vagy nappali menedékhelyre.
  • Szabálysértési eljárást senkivel szemben sem alkalmaztak, "valamennyi esetben helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.