Egy borsodi polgármester elzavarta külföldi vállalkozó munkásait az építkezésről, mert nem a fia kapta a megbízást

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy borsodi polgármester ellen vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.

Egy külföldi beruházó 2016-ban azzal kereste meg az egyik borsodi község polgármesterét, hogy borászati üzemet akar létrehozni a településen. A polgármester jelezte, hogy semmi gond, csak azt kérte, hogy a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

De a beruházó végül egy másik céget bízott meg, ami 2016 augusztusában megkezdte a munkálatokat, de a polgármester a szükséges engedélyek megléte ellenére a helyszínen személyesen állította le a munkákat, az ott dolgozó munkásokat elzavarta, majd telefonon azt hazudta a helyi rendőrfőnöknek, hogy a helyszínen dolgozó munkások őt megtámadták.

Azután a polgármesteri hivatalban megjelenő beruházóval közölte, hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni. 

Utalt arra is, hogy a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le. 

A minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésével is vádolják a polgármestert. A halmazati szabályok miatt akár 12 évet is kaphat. 

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a nyomozás során tagadásban lévő vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, a bíróság halmazati büntetésül ítélje 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 1 millió forint pénzbüntetésre. (Ügyészség)