Egy borsodi polgármester elzavarta külföldi vállalkozó munkásait az építkezésről, mert nem a fia kapta a megbízást

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt egy borsodi polgármester ellen vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.

Egy külföldi beruházó 2016-ban azzal kereste meg az egyik borsodi község polgármesterét, hogy borászati üzemet akar létrehozni a településen. A polgármester jelezte, hogy semmi gond, csak azt kérte, hogy a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

De a beruházó végül egy másik céget bízott meg, ami 2016 augusztusában megkezdte a munkálatokat, de a polgármester a szükséges engedélyek megléte ellenére a helyszínen személyesen állította le a munkákat, az ott dolgozó munkásokat elzavarta, majd telefonon azt hazudta a helyi rendőrfőnöknek, hogy a helyszínen dolgozó munkások őt megtámadták.

Azután a polgármesteri hivatalban megjelenő beruházóval közölte, hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni. 

Utalt arra is, hogy a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le. 

A minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésével is vádolják a polgármestert. A halmazati szabályok miatt akár 12 évet is kaphat. 

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a nyomozás során tagadásban lévő vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, a bíróság halmazati büntetésül ítélje 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 1 millió forint pénzbüntetésre. (Ügyészség)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.