Egymás után állnak le vizsgálatok, a működésképtelenség szélén a járványügyi laborok

A közegészségügyi intézet Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóságának laborjaiban egy sor vizsgálatot leállítanak az elégtelen feltételek miatt - derült ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből. 

A lehetetlen helyzet azok után állt elő, hogy  a kormány október elejével új nemzeti központba szervezte az intézményt, ennek ellenére több száz munkatársnak továbbra sincs élő szerződése, és a legalapvetőbb eszközök hiányoznak a járványügyi központból, ahol nincs elég fertőtlenítőszer, gumikesztyű, de még gázpalack sem. 

A járványügy esete annyiban kevésbé látványos, hogy itt nincs betegforgalom, de egészségügyi jelentősége így is óriási: itt tesztelik a fertőző vagy épp trópusi betegségek (akár agyhártyagyulladás, botulizmus, nyugat-nílusi láz) gyanújával levett beteganyagokat és leleteket.

 Az október elején kelt levelezésben Takács Mária igazgató kérésére küldik be az illetékesek, mi hiányzik az eszköztárból és milyen vizsgálatokat kell leállítani. A válaszok közt szerepel, hogy 

„az összes molekuláris vizsgálat, így a nyugat-nílusi láz, a kanyaró/rubeola, parvovírus vizsgálatát valamint teszthiány miatt a nyugat-nílusi láz egyes verifikáló vizsgálatai állnak le a jövő héten.” 

A felsorolásban szerepel továbbá, hogy leállhat a „hepatitisvírusok (A, B, C, D, E) molekuláris diagnosztikája” is, később esik szó arról, hogy gázpalackok hiánya miatt kell laborokat szüneteltetni, már a kórokozók tenyésztéséhez szükséges táptalajokat sem tudják előállítani, de van olyan hely, ahol a klímát biztosító műszer ékszíját sem tudják pótolni, ami pedig a laboratóriumi helyiség sterilitását veszélyezteti. Van olyan osztály, ahol már pipettára, fertőtlenítőszerre sem futja.

A fedezethiány és a káosz oka lehet, hogy az október 1-vel az Országos Közegészségügyi Intézet nyomán létrejött Nemzeti Népegészségügyi Központ létrehozásával átalakulnak az intézmények felelősségi körei, de egyelőre nagyon lassan zajlik az átállás. Az új intézményt már Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter irányítja.

A munkatársak között állítólag feszültséget szül az is, hogy csak szeptember közepén tájékoztatták őket arról, hogy közalkalmazotti státuszukat fel kell adniuk, és mostantól közszolgálati tisztviselők lesznek. A dolgozókat nem informálták egyelőre arról, hogy ez mennyiben változtat majd munkakörülményeiken vagy fizetésükön. (hvg.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.