Egymás után állnak le vizsgálatok, a működésképtelenség szélén a járványügyi laborok

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A közegészségügyi intézet Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóságának laborjaiban egy sor vizsgálatot leállítanak az elégtelen feltételek miatt - derült ki a hvg.hu birtokába került belső levelezésből. 

A lehetetlen helyzet azok után állt elő, hogy  a kormány október elejével új nemzeti központba szervezte az intézményt, ennek ellenére több száz munkatársnak továbbra sincs élő szerződése, és a legalapvetőbb eszközök hiányoznak a járványügyi központból, ahol nincs elég fertőtlenítőszer, gumikesztyű, de még gázpalack sem. 

A járványügy esete annyiban kevésbé látványos, hogy itt nincs betegforgalom, de egészségügyi jelentősége így is óriási: itt tesztelik a fertőző vagy épp trópusi betegségek (akár agyhártyagyulladás, botulizmus, nyugat-nílusi láz) gyanújával levett beteganyagokat és leleteket.

 Az október elején kelt levelezésben Takács Mária igazgató kérésére küldik be az illetékesek, mi hiányzik az eszköztárból és milyen vizsgálatokat kell leállítani. A válaszok közt szerepel, hogy 

„az összes molekuláris vizsgálat, így a nyugat-nílusi láz, a kanyaró/rubeola, parvovírus vizsgálatát valamint teszthiány miatt a nyugat-nílusi láz egyes verifikáló vizsgálatai állnak le a jövő héten.” 

A felsorolásban szerepel továbbá, hogy leállhat a „hepatitisvírusok (A, B, C, D, E) molekuláris diagnosztikája” is, később esik szó arról, hogy gázpalackok hiánya miatt kell laborokat szüneteltetni, már a kórokozók tenyésztéséhez szükséges táptalajokat sem tudják előállítani, de van olyan hely, ahol a klímát biztosító műszer ékszíját sem tudják pótolni, ami pedig a laboratóriumi helyiség sterilitását veszélyezteti. Van olyan osztály, ahol már pipettára, fertőtlenítőszerre sem futja.

A fedezethiány és a káosz oka lehet, hogy az október 1-vel az Országos Közegészségügyi Intézet nyomán létrejött Nemzeti Népegészségügyi Központ létrehozásával átalakulnak az intézmények felelősségi körei, de egyelőre nagyon lassan zajlik az átállás. Az új intézményt már Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter irányítja.

A munkatársak között állítólag feszültséget szül az is, hogy csak szeptember közepén tájékoztatták őket arról, hogy közalkalmazotti státuszukat fel kell adniuk, és mostantól közszolgálati tisztviselők lesznek. A dolgozókat nem informálták egyelőre arról, hogy ez mennyiben változtat majd munkakörülményeiken vagy fizetésükön. (hvg.hu)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.