Elindult a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen

Tbg
eu
2018 október 16., 15:14
comments 226

Írásos vélemény benyújtására kérték fel a magyar kormányt az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi tanácsülésén az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás keretében.

Gernot Blümel uniós ügyekért felelős osztrák miniszter arról tájékoztatta a kollégáit, hogy az EU soros elnöksége miként kívánja lefolytatni az Európai Parlament (EP) által kezdeményezett jogállamisági eljárást.

A luxembourgi ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, írásos vélemény benyújtására kérték fel a magyar kormányt, amelybe annak képviselője bele is egyezett, a bizottságot pedig arra, hogy nyújtson tényszerű áttekintést a kifogásolt ügyekben folyamatban lévő jogsértési eljárásokról. (Az ülés témái. A sajtótájékoztatót itt találja.)

Blümel közölte: lépésről lépésre akarnak haladni, mivel ez az első olyan alkalom, hogy az EP indította meg a hetes cikk szerinti eljárást, így ez még ismeretlen terület.

"Az osztrák elnökség számára rendkívül fontos a lehető legkorrektebb, legvilágosabb értékelés" 

- fogalmazott.

Hozzátette, egyelőre nem tudják, mikor kerülhet majd sor a magyar kormány első hivatalos meghallgatására a tagállamok kormányainak tanácsában, erről a beérkezett dokumentumok elemzését követően fognak dönti.

A folyamat hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.

A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy valós-e ez a veszély.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely felszólítja a kormányt, hogy utasítsa vissza a valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a "csalással elfogadott" jelentéssel szemben. 

A miniszterek továbbá felkérték az Európai Bizottságot, a Magyarországgal szemben megindított kötelezettségszegési eljárások bemutatására. 

A mai ülésen téma volt Lengyelország ügye is, amely ellen a Bizottság kezdeményezett eljárást hasonló - a jogállamiság lebontása - indokkal.  Az eljárásban már kétszer meghallgatták a varsói kormányt.

Ezzel kapcsolatban Frans Timmermans alelnök leszögezte: nem javult, sőt tovább romlott a helyzet a legutóbbi tanácsülés óta, különös csalódottságot kelt, hogy ugyan az Európai Bíróság elé került az ügy, a lengyel hatóságok nem állították le, hanem kifejezetten felgyorsították a legfelsőbb bírósági reform végrehajtását.

Folytatni kell a párbeszédet, mindig meg kell adni Varsónak a lehetőséget az álláspontja ismertetésére, és remélhetőleg valamikor sikerül is megoldást találni és biztosítani a jogállamiság alapelveinek tiszteletben tartását. Hozzáfűzte azonban, jelenleg nem túl derűlátó, mivel a helyzet súlyos aggodalomra ad okot több téren is.

Franciaország és Németország közös nyilatkozattal készült, amelyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy múlt héten új legfelsőbb bírósági tagokat nevezett ki a lengyel államfő, nem várva meg az Európai Bíróság ítéletét. Mint aláhúzták, a lépés "súlyos veszélyt" jelent a bírói függetlenségre, ami kihatással van az EU-s bel- és igazságügyi együttműködésre is. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.