Meghalt a Microsoft alapítója

Hétfőn meghalt Paul Allen, a Microsoft informatikai óriáscég egykori társalapítója. A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el a rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében.

Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyerekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a Microsoftot, a vállalat elnevezése Allentől származott.

Paul AllenFotó: MARK WILSON/AFP

Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dollárros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal. Ebből rengeteget költött jótékony célokra. 

Allen 1982-ben súlyos betegség miatt megvált a Microsofttól, 2000-ben pedig a cég igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben Vulcan néven befektetési vállalatot hozott létre, megvásárolt két labdarúgócsapatot és egy kosárlabdaklubot, valamint létrehozott három kutatóintézetet is. Az egyik intézet agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatásokkal foglalkozik.

Paul Allennél először 1983-ban állapítottak meg Hodgkin-limfómát. Később, 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, pár nappal ezelőtt pedig nyilvánosságra hozta, hogy betegsége kiújult.

Bill Gates hétfőn este közölte „Összetört a szívem egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére”. Hozzátette: Allen igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre. (BBC/MTI)