Az Európai Unió Bíróságához fordult a kormány a Sargentini-jelentés miatt

Már elfogadása után bejelentette a kormány, hogy vitatja a Sargentini-jelentés  európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket. Most szerdán az Európai Unió Bíróságához fordultak, ezt Trócsányi László igazságügy-miniszter jelentette be.

A miniszter szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők.

Trócsányi László hozzátette: a magyar jogállamisággal foglalkozó jelentés érzelmileg túlfűtött, a tényeket figyelmen kívül hagyta, ezért annak tartalmát is vitatják. Szerinte a jelentés oka az is lehet, hogy a kormánynak határozott álláspontja van a migrációról, amin nem kíván változtatni - jelezte.
Újságírói kérdésre válaszolta Trócsányi László elmondta: amennyiben a luxemburgi székhelyű bíróság helyt ad a magyar keresetnek, akkor nincs Sargentini-jelentés, és okafogyottá válik a hetes cikk szerinti eljárás.

(via MTI)